Jarenlang puzzelde Herman op de perfecte brandweerwagen: 'Fantastisch apparaat'

© RTV Utrecht
Utrecht - Na jaren ontwikkelen heeft de brandweer een nieuwe wagen. Brandweerman Herman Wesseling en de Utrechtse brandweerposten moesten moeilijke keuzes maken: de ene wagen kan hoger, maar is minder wendbaar. En de ander is wendbaar, maar heeft veel minder vermogen. Maar Wesseling is trots op het resultaat. "Ik vind het een fantastisch apparaat."
Je zou het misschien niet verwachten van een brandweerman, maar Wesseling vindt een kat in de boom 'een leuke uitruk'. "Vaak krijgen we in de week erna taart en mensen zijn echt heel blij dat je ze geholpen hebt. En voor mij is het een goede oefening, want je komt op de raarste plekken en dan is het echt kijken: hoe krijgen we 'm te pakken."
En daar komt de nieuwe wagen goed bij te pas. Een ladder van 32 meter, een meesturende achteras. Hij is erg wendbaar, kan daarom goed door krappe straatjes in binnensteden. "Het maakt het werk makkelijker", zegt Wesseling. "We gebruiken 'm vooral om van boven af te kunnen blussen en om andere panden af te schermen."
Brandweerman Herman trots op nieuwe wagen
Wesseling: "En we assisteren de ambulance. Als mensen een ongeluk hebben of onwel worden en het ambulancepersoneel iemand niet over de trap naar beneden kan vervoeren, dan vragen ze assistentie van onze redvoertuigen. Dan zetten we 'm voor een raam of balkon en dan kunnen we iemand op de brancard zo naar beneden halen."
In een bak aan de ladder op 10 meter hoogte legt de brandweerman alles uit. "Er kan een brancard in de bak en zelfs onder de bak. Die persoon bungelt daar natuurlijk niet los onder, maar wordt met lijnen vastgezet."
Een melding via de portofoon. "Nu krijgen de collega's van een andere post door dat ze naar incidentenkanaal 1 moeten", legt hij uit. Wesseling zelf heeft later pas dienst, de melding is niet voor hem.

Kat in de boom

Een belangrijk voordeel is dat de ladder een knik kan maken. "Daardoor hebben we meer bewegingsvrijheid om te manoeuvreren."
De nieuwe wagen zorgt voor veel enthousiasme in het korps. Als er nieuwe voertuigen en nieuwe spullen zijn, vindt iedereen dat razend interessant. Iedereen wil het zien, uitproberen en kijken wat het kan."
Vrijdag heeft Wesseling voor het eerst dienst met het nieuwe voertuig. Hoopt ie op een groot incident? "Nou dat niet, maar op de kazerne slaap je niet voor niks. Dus ik hoop wel dat er iets gebeurt. Maar je gunt natuurlijk ook niemand iets ernstigs. Dus ik hoop op een kat in de boom."