Naaiatelier in Overvecht brengt vrouwen bij elkaar: 'Het draait om zelfstandigheid en persoonlijke groei'

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Bij Stichting Overhoop in Utrecht maken vrouwen uit de wijk tassen van tweedehands stoffen en kleding. De tassen worden in de kringloopwinkel naast het atelier verkocht. Het is gezellig in het atelier en er wordt luchtig gekletst en gelachen. Maar wat oogt als een gezellige hobbyclub heeft voor de vrouwen grote betekenis.
Naaiatelier in Overvecht brengt vrouwen bij elkaar: 'Het draait om zelfstandigheid en persoonlijke groei'
Er worden stukken stof gespeld en de naaimachines draaien op volle toeren in het atelier. In totaal zijn er negen dames die in wisselende samenstelling in het buurthuis samenkomen. Het stiksel is op de millimeter precies en de kleuren op elkaar afgestemd. "We proberen ook iets te maken wat de mensen hier mooi vinden", vertelt Parvanih. Ze is Iraanse en is nu ruim een jaar in Nederland. Ze houdt van ontwerpen en richt zich vooral op het vormgeven van de tassen. "Maar we willen niet alleen mooie dingen maken, de connectie met elkaar is belangrijk."

Vrijheid

De vrouwen hebben verschillende achtergronden. Sommigen zijn gevlucht uit oorlogsgebied, sommigen zijn via gastarbeid naar Nederland gekomen en anderen zijn hier geboren. Mede-oprichter Shima Sabghi wil de culturen in de wijk bij elkaar brengen. "Dat is zeker belangrijk in deze multiculturele wijk", zegt ze. "Ze kunnen elkaar leren kennen en andere perspectieven op de wereld."
"Hier is vrijheid voor de vrouwen om te praten over hun eigen pijn, verdriet en zorgen", vertelt Shima. "Maar het zorgt ook voor meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen." Sommigen hebben geen werk of wachten op een status om te werken. In het atelier ziet Shima dat de vrouwen zich maatschappelijk meer betrokken voelen en de Nederlandse taal oefenen. Er klinken constant verschillende talen door elkaar heen in het atelier. Het wisselt tussen Farsi, Nederlands, Engels en Arabisch. "Soms is het ingewikkeld, maar we begrijpen elkaar wel", zegt Shima.

Toekomstdromen

Waar Parvanih zich richt op het ontwerp zijn er anderen die de tassen naaien of zich bezighouden met de boekhouding. Zo is er voor iedereen iets te doen wat bij haar past. Er wordt ook gewerkt aan een webwinkel en een Instagramaccount. Shima hoopt dat het atelier verder uitbreidt. "Misschien kunnen ze hier uiteindelijk werken als betaalde kracht of kunnen we een tweede naaiatelier openen aan de andere kant van Utrecht", zegt ze. "Maar dat is op de lange termijn. Nu genieten we van een plek met veel hoop en liefde voor vrouwen in de wijk."