Deense drugssmokkel leidt naar Utrechter: 4 jaar cel

© ANP
Utrecht - Een 33-jarige Utrechter is veroordeeld tot vier jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij een internationale drugszaak.
Vanuit Vianen zou hij samen met anderen in totaal 85 liter amfetamine, 28 kilo cocaïne en 85 kilo cannabis naar Denemarken hebben gesmokkeld. Ook zou hij vanuit Spanje 67 kilo hennep hebben geïmporteerd.
De Utrechter kwam bij de politie in beeld tijdens een onderzoek naar een grotere, internationale drugszaak. Versleutelde berichten die hij stuurde via een zogenoemde cryptotelefoon werden drie jaar geleden onderschept na een hack.
De chats gingen over het transport en de aflevering van 'snelle'(amfetamine) op verschillende adressen in de Deense steden Kolding en Kopenhagen. Er werd ook afgesproken hoe blokken hasj en cocaïne veilig de grens over moesten. Het transport van een partij hennep vanuit Spanje liep mis. In het Groningse Zevenhuizen werden de drugs onderschept.
Toen de Utrechter tien maanden geleden werd aangehouden in zijn huis in Vleuten, vond de politie ook nog ruim een halve pond cocaïne en een weeginstrument. Hij had ruim 8.000 euro aan contanten in huis.
De man maakte vervolgens een afspraak met justitie. In ruil voor een lagere strafeis - vier in plaats van zes jaar - zou hij zich niet verweren tegen de verdenkingen. "Ik ben blij met deze oplossing", sprak de Utrechter twee weken geleden op zitting. "Het geeft mij rust en ook mijn familie. Het is mooi dat ik het op deze manier kan afsluiten en verder kan gaan."