Zaterdag opnieuw 'massablokkade' Utrechtse binnenstad van klimaatactivisten

© RTV Utrecht
Utrecht - Aanstaande zaterdag voeren Extinction Rebellion en wetenschappelijke tak Scientist Rebellion opnieuw actie in de Utrechtse binnenstad. Dat kondigden ze vanochtend tijdens een kleine demonstratie op de Daalsesingel in Utrecht aan. In december blokkeerden de activisten die belangrijke verkeersader in het centrum ook al.
Zes leden van Scientist Rebellion, wetenschappers die zich achter Extinction Rebellion schalen, stonden voor de deur van Energie Beheer Nederland (EBN). EBN houdt zich samen met de Nederlandse overheid bezig met gasboringen op land en in de zee. De demonstranten deelden tijdens hun actie pamfletten uit en spraken medewerkers aan over de rol van EBN bij het boren naar gas in Nederland.
Afgelopen december blokkeerden de twee actiegroepen de Daalsesingel ook al, nu is de tweede demonstratie aangekondigd. De gemeente is op de hoogte en wil de actie in goede banen leiden: "We willen de demonstratie zo goed mogelijk faciliteren en zo veilig mogelijk laten verlopen." De gemeente verwacht een vergelijkbare actie als vorige keer.

Verkeersproblemen?

Weggebruikers kunnen wel enige hinder ondervinden van de demonstratie. De gemeente laat weten de demonstratie zo veilig mogelijk te laten verlopen. "We gaan ervan uit dat het een vergelijkbare actie is als in december", vertelt een woordvoerder. De gemeente neemt verkeersmaatregelen. Zo komt er een omleidingsroute. Ook houden ze rekening met de bereikbaarheid voor de hulpdiensten.