Veelbesproken reeks Holocaustlezingen vandaag van start op Utrecht Science Park

© RTV Utrecht
Utrecht - De Hogeschool Utrecht en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) beginnen vandaag met de reeks lezingen over de Holocaust en antisemitisme. De start van de reeks werd eind januari uitgesteld na zorgen over de veiligheid van de sprekers.
Inmiddels zijn er maatregelen genomen voor de lezingen, die gehouden worden op het Utrecht Science Park. Details daarover houdt de hogeschool voor zich. Het is ook niet bekend hoeveel mensen zich uiteindelijk hebben aangemeld om de bijeenkomsten bij te wonen. Aanvankelijk zou de reeks van zeven lezingen op 7 februari beginnen, daar ging een streep doorheen omdat de beveiliging meer aandacht vroeg dan verwacht na 'binnengekomen berichten'.
Er heerste veel onduidelijkheid over het uitstel. Een woordvoerder van de hogeschool liet eerder nog weten dat het instituut tijd nodig had om de Hamasaanval van 7 oktober in Israël 'in een breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen'. Een storm van kritiek volgde, waarna de hogeschool met het verhaal over de beveiliging kwam.
Inhoudelijk is de reeks niet veranderd, de lezing van 7 februari staat nu als laatst gepland. Aan bod komen bijvoorbeeld de Jodenvervolging in Nederland, de concentratiekampen in Duitsland en de Holocaust in Oekraïne en Afrika. De voordrachten worden verzorgd door onder meer wetenschappers van universiteiten uit Amsterdam, Leiden, Glasgow en Israël.