Jeugddetentie voor woningoverval op bejaarde vrouw in Overvecht

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Twee jongens uit Utrecht zijn veroordeeld tot jeugddetentie voor een woningoverval op een hoogbejaarde vrouw. Het slachtoffer van 87 werd twee jaar geleden mishandeld en beroofd in haar huis in Overvecht.
De jongens, die destijds 15 jaar waren, wisten dat de vrouw alleen woonde en kwetsbaar was. Een dag eerder hadden ze haar namelijk geholpen nadat ze op straat was gevallen. De twee haalden het huis van het slachtoffer overhoop en gingen er met 210 euro vandoor.
De rechtbank legt de ene verdachte een jeugdgevangenisstraf van 8 maanden op, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De andere verdachte krijgt 9 maanden jeugddetentie en daarvan zijn 5 maanden voorwaardelijk. Ook hij krijgt een proeftijd van 2 jaar. De verdachten moeten verder nog een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de vrouw.
Met de bejaarde vrouw ging het snel na de overval slechter en inmiddels is ze overleden. Volgens de rechter heeft de overval en het gebruikte geweld een enorme impact op haar gehad en heeft ze tot haar overlijden de gevolgen daarvan ondervonden. De rechtbank rekent de verdachten zwaar aan dat zij op geen enkel moment de verantwoordelijkheid voor hun handelen hebben genomen en de gevolgen daarvan voor het slachtoffer.