Utrechters schrijven carnavalsnummer over woningcrisis

© RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Utrecht - Gezocht: een meisje om een hypotheek mee te delen, zo luidt de oproep van het Utrechtse muzikale duo Bram-tas-Ties. Want wat doe je, als je wél carnavalmuziek kan schrijven, maar geen huis kan kopen? Precies. Je maakt een carnavalshit over de woningcrisis. De Utrechtse Bram van Hulten (27) en Ties de Thije (29) brachten het nummer Meisje Voor De Hypotheek, als ludiek, maar serieus protestlied.
Een interview met de twee kan best, maar uiterlijk op donderdag. Carnaval barst vrijdag los en dan zijn ze niet meer te bereiken. De stemming voor het feestplezier zit er al goed in bij de twee: ze verwelkomen volledig in carnavalskledij, inclusief hoedje, gekleurde jas en een gekke stropdas. Op de achtergrond staat Omroep Brabant op de TV aan en ze drinken biertjes en Schrobbeler - een Brabantse likeur.
Gezocht: een meisje om een hypotheek mee aan te vragen
Ondanks de gein die de twee uitstralen, willen ze het over serieuzere zaken hebben. Ze kijken door de verkoopsite Funda en Ties roept: "Kijk! Een huis voor vijf en een halve ton, waar ik niet kan wonen." Bram zucht: "Ik kijk er echt al een jaar niet meer op. Lekker kijken naar een huis dat ik toch niet kan kopen."
Hugo de Jonge
De twee Brabanders kennen elkaar van het Utrechtse studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. Daar begon het maken van muziek als geintje, maar inmiddels is het traditie; elk jaar brengen ze een carnavalsnummer uit. Hun muziek heeft net een iets andere insteek dan 'normale carnavalsmuziek'. Het gaat niet over bier en frikandellen, zoals ze zelf zeggen, maar zit vol maatschappijkritiek.
Dat het nummer dit jaar over de woningcrisis gaat, komt niet uit de lucht vallen. Toen Minister van Wonen Hugo de Jonge de misplaatste opmerking maakte: "Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?" zei Ties tegen Bram: "Als we hier niets mee doen, dan weet ik het ook niet meer."
Toch lieten ze het maanden links liggen, maar het onderwerp spookte nog altijd door hun gedachten. Hun producer The Whistling Willow, met wie ze het nummer samen hebben gemaakt, stelde een ultimatum. En met succes: binnen een uur schreven ze de - mogelijke - kraker en tien dagen voor de start van carnaval is 'ie gelanceerd.
Helaas blijft een reactie van de minister nog altijd uit. "Ik heb hem wel meerdere keren via X hem benaderd, maar dat heeft niets opgeleverd", lacht Ties. Bram: "Het zou briljant zijn als hij een reactie zou geven op het nummer."
De twee zijn dit weekend allebei in het zuiden (van het land, niet de provincie) te vinden. Dat ze in Utrecht ook kunnen carnavallen, is nieuwe informatie voor het duo. Toch laten ze dat voor nu links liggen. "Voor mij is carnavallen vrienden van vroeger zien", vertelt Ties. Daarvoor moet hij echt naar huis. "Maar als Utrechtse steden nog op zoek zijn naar een artiest om op te treden", vult Bram aan: "Dan zijn we wel bereikbaar. We zijn niet duur."