Meer sprinters in regio Utrecht: NS past dienstregeling aan

© NS
Utrecht - De NS wil in 2025 de dienstregeling flink aanpassen. Er gaan per week 1600 treinen meer rijden dan in de huidige dienstregeling. Het is de grootste wijziging in jaren en reizigers gaan hier zeker wat van merken zegt de NS.

Wijzigingen in de dienstregeling voor de provincie Utrecht

  • De hogesnelheidslijn rijdt vanaf Amsterdam Zuid straks ook naar Amersfoort en Lelystad.
  • Een aantal sprinters in de regio's Utrecht en Amsterdam gaat weer elk kwartier rijden, dit was voor de coronaperiode voor het laatst.
  • Reizigers vanuit het oosten van het land die naar Schiphol willen, kunnen volgend jaar ook overstappen in Amersfoort.
  • Tussen Utrecht Centraal en Woerden rijdt er op maandag tot en met vrijdag weer elk kwartier een sprinter.

Meer wijzigingen zijn hier te vinden.

Het moet vanaf 2025 aantrekkelijker zijn om met de trein te reizen vindt de NS. "We gaan diverse regio's van Nederland beter en vaker met elkaar verbinden, zowel overdag als op vroegere en latere tijdstippen."
NS-directeur Wouter Koolmees erkent dat er de afgelopen tijd hinder op het spoor is door noodzakelijke werkzaamheden en een gebrek aan materieel en personeel. "Hoewel deze nieuwe dienstregeling niet alle problemen op het spoor kan rechttrekken, hebben we toch een groot aantal verbeteringen kunnen doorvoeren."
De komende tijd gaan reizigersorganisaties en regionale overheden het plan bekijken en komen dan met een advies. Daarna is het aan spoorbeheerder ProRail om te kijken wat er mogelijk is. De definitieve dienstregeling volgt in het najaar. Als de dienstregeling wordt goedgekeurd gaat hij op 15 december in.
Reizigersclub Rover, een van de organisaties die over het plan gaan adviseren, is blij met de uitbreiding van de dienstregeling, waar door corona en personeelsgebrek in was gesnoeid. "Rover is blij dat veel trajecten die de afgelopen jaren waren afgeschaald, eindelijk weer op volle sterkte gaan rijden." Dat er meer treinen gaan rijden aan de randen van de dag is "vooral goed nieuws voor forenzen die voor de spits uit willen reizen en voor uitgaanspubliek dat hierdoor makkelijker voor de trein kan kiezen".