Utrecht had al enorm tekort op budget, daar komt nog eens 40 miljoen euro bij

Gemeenteraad Utrecht.
Gemeenteraad Utrecht. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht zit al met de financiële tekorten als gevolg van het zogenaamde 'ravijnjaar', zoals 2026 al genoemd wordt bij de overheid. Daar komt vanaf 2027 nog eens 40 miljoen euro bovenop, blijkt uit een herberekening.
Dat er een tekort zou zijn, was al duidelijk geworden vorig jaar. Er werd rekening gehouden met een tekort van 21 miljoen tot 35 miljoen euro, dit als gevolg van de drie miljard aan bezuinigingen op het gemeentefonds. Toen er een verschil aan het licht kwam tussen de verwachte inkomsten en de daadwerkelijk inkomsten uit het gemeentefonds, is men opnieuw gaan rekenen. "Naar aanleiding van dit onderzoek hebben wij geconstateerd dat het structurele tekort groter is dan eerder gedacht" , schrijft het college.
Het tekort is zo laat opgemerkt omdat er te weinig kennis in huis is voor de verwerking van het gemeentefonds, zegt het college. Daarbij is er ook intern niet voldoende gecontroleerd. Het grootste deel van het tekort, zo'n 24 miljoen euro, wordt veroorzaakt door een foutieve raming van de prijscompensatie vanuit het Rijk. Daarbij heeft de gemeente op verschillende vlakken verkeerde berekeningen gemaakt waardoor het extra tekort uiteindelijk uitkomt op 40 miljoen euro.
Inmiddels zijn er verschillende maatregelen genomen, zo is er een externe specialist aangetrokken om de komende twee jaar dit soort berekeningen in goede banen te leiden. "Fouten in de berekeningen moeten voorkomen worden, dit heeft voor het college prioriteit." Het enorme tekort zet het stadsbestuur voor een grotere uitdaging dan verwacht, weet wethouder Financiën Susanne Schilderman. "De opdracht richting de stad om financieel gezond te blijven wordt ingewikkelder. In aanloop naar de voorjaarsnota van dit jaar zullen we een lastige puzzel moeten leggen."
Voor de voorjaarsnota van 2024 kondigde het collega al aan dat er op korte termijn 75 miljoen euro aan bezuinigingen komen. In het voorjaar zal het college ook met voorstellen voor bezuinigingen voor de lange termijn geld. “We kunnen niet anders dan nu direct kijken naar maatregelen om het tekort op te lossen", aldus Schilderman. "De gemeente heeft bijvoorbeeld heel veel plannen in het vooruitzicht, waarvan niet alles haalbaar en uitvoerbaar is; die gaan we als eerste kritisch bekijken. Bij de voorjaarsnota in mei 2024 zullen we de raad voorstellen doen.”