Utrecht wil kinderen in beweging krijgen: 'Ze zitten zeven uur per dag stil'

© St. Jan de Doperschool
Utrecht - Bijna de helft van de kinderen beweegt te weinig. Vooral kinderen uit gezinnen met een kleinere beurs zitten teveel stil. Om overgewicht en obesitas in die groepen tegen te gaan, heeft gemeente Utrecht een beweegprogramma voor scholen gelanceerd.
Dat stilzitten gebeurt grotendeels op school. Met het beweegprogramma wil de gemeente dat kinderen gestimuleerd worden om gedurende de dag meer in beweging te komen. "Sommige kinderen zitten meer dan zeven uur per dag stil en dat is niet gezond. Daarom creëren we nu meer spel- en beweegactiviteiten op scholen zodat kinderen meer bewegen", vertelt Eva Oosters, wethouder van Sport. Vooral kinderen op het speciaal (basis)onderwijs kampen vaak met overgewicht (twee keer vaker) en obesitas (drie keer meer dan leeftijdsgenoten).
Zij hebben de beweging op school hard nodig. Kinderen concentreren zich dan beter en nemen de stof makkelijker op. En de leerlingen zijn dus in beweging en dat is een goed middel in de strijd tegen overgewicht. Oosters: "Dit beweegprogramma is vooral gericht op kinderen die misschien minder kansen hebben, zodat alle kinderen ten minste een uur per dag bewegen, zoals aanbevolen volgens de landelijke richtlijn".
De gemeente start met zeven basisscholen waar extra ondersteuning nodig is om de kinderen meer en beter te laten bewegen. Samen met SportUtrecht, scholen en leerkrachten wordt er gewerkt aan het beweegprogramma met allerlei spelletjes. Denk daarbij aan spellen zoals bewegend memory, ritmes klappen en dansen in spiegelbeeld. SportUtrecht maakt een plan op maat, zodat de scholen na een jaar zelfstandig daarmee verder kunnen gaan. Naast de beweegprogramma's wordt er ook ingezet op een gezonde schoolomgeving met bijvoorbeeld gevarieerd en gezond eten in kantines en het verbeteren van de levensstijl.