MEAU schrijft een lied over sexting: 'Naaktfoto's zijn prima, maar doorsturen moet stoppen'

© RTV Utrecht
Utrecht - "We weten dat het gebeurt. Maar als je het cijfer zo ziet, is het echt een behoorlijk aantal." Kenniscentrum Rutgers heeft voor het eerst onderzoek gedaan naar hoeveel jongeren meemaken dat naaktfoto's ongewild doorgestuurd worden. En daar schrokken ze van.
Het afgelopen halfjaar heeft 15 procent van de jongeren tussen de 13 en 24 jaar aan sexting gedaan. "Een normale manier van flirten", benadrukt het kenniscentrum. En één procent van alle jongeren maakt mee dat hun foto's ongewild worden doorgestuurd. Dat zijn er 33.000. "Dat is echt heel veel", zegt Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers.
Het doorsturen van naaktfoto's moet stoppen. Niet het maken ervan, zegt ook de Utrechtse zangeres MEAU. Ze riep haar volgers op om ervaringen met haar te delen. "Vooral die schaamte is me bijgebleven. En het gevoel dat hun schuld was. Dat is heel belangrijk, dat we de focus verleggen van het slachtoffer naar degene die zo'n foto doorstuurt. Want het maken van zo'n foto, dat moet gewoon kunnen."
Jongeren moeten zich meer bewust zijn van wat er kan gebeuren als je zo'n foto doorstuurt, vindt MEAU. Ze riep haar volgers op om hun ervaringen te delen en ging in gesprek. "Van één meisje is een foto door de hele school is opgehangen. Eén jongen is naar een andere school gegaan. Dat is heel heftig." Ook hoopt de zangeres dat jongeren elkaar gaan aanspreken: "Zo van: dit is toch niet een foto van jou? Dus waarom stuur je dit door?"

'Francien laat je tieten zien'

Was deze campagne er 20 jaar geleden maar geweest, dan had Francien Regelink er waarschijnlijk wat aan gehad. Ze liet haar borsten via de webcam zien aan een jongen die ze leuk vond. Hij maakte vervolgens een screenshot en stuurde het door aan de hele school. "En toen was ik 'Francien, laat je tieten nog eens zien'. Ik ging van een gewoon meisje van 15 jaar oud, naar iemand die overal herkend werd. Ik werd uitgescholden, nagefloten, dat was echt heel heftig."
Regelink schreef er een boek over. Een stukje traumaverwerking, zegt ze. "Toen het gebeurde, kon ik er niet over praten. Ik voelde me heel erg alleen en vond de weg naar hulp destijds heel moeilijk. Je was toen ook een beetje aan je lot overgelaten. Door zo'n nummer van MEAU zou ik eerder zeggen: Hé, ik heb dit ook meegemaakt.'"
Ze kan goed uitleggen waarom het zo veel impact heeft. "Als ik uitging of als ik ging solliciteren heb ik altijd gedacht dat ik ermee geconfronteerd kon worden. Het is een sluimerend trauma dat achter je aan zit. En je weet niet wanneer het zich herhaalt."

Meer meldingen is juist goed

Bij hulporganisatie Help Wanted zien ze dat het aantal meldingen fors stijgt. Een goed teken, zegt Yvette Velzeboer van die organisatie. "Praten is juist ontzettend belangrijk. Hoe langer je er niet over praat, hoe groter het negatieve effect kan worden. Het is heel belangrijk om er niet te lang mee te blijven zitten en er mentaal ook snel mee aan de slag te gaan."
Het onderwerp moet uit de lacherige sfeer, zegt ook Jord Ruijgrok (23 jaar). Hij is verbonden aan Rutgers als jongerenambassadeur. "Als je zestien bent, dan stuur je misschien zonder na te denken een naaktfoto door. Ook door groepsdruk, je jut elkaar op." Hij herinnert zich geen campagne toen hij op de middelbare school zat en denkt dat het kan helpen. "Je moet erover praten en erover nadenken. Als ik een biertje drink met vrienden, is dit ook niet het eerste waar ik het over heb. Zo'n campagne helpt daarbij."

Tijden veranderen

Met Francien gaat het inmiddels weer erg goed. Drie jaar nadat het gebeurde ontmoette ze iemand die zei: "Ik weet wie je bent en ik vind het heel heftig wat je allemaal hebt meegemaakt. Ik had er voor je willen zijn in die tijd. Dat was het omslagpunt. Ik dacht, zo kan je er dus ook naar kijken. En dat luisterend oor was heel belangrijk."
Tijden zijn aan het veranderen, denkt Regelink, die ook voor de klas staat met haar verhaal. "Deze jongeren vinden het steeds normaler en durven steeds vaker de kant te kiezen van het slachtoffer. Maar er is groepsdruk en je hebt een reputatie hoog te houden als je op de middelbare school zit. Dus het blijft lastig."