Juan werd met grof geweld vermoord en beroofd, verdachte zegt dat het zelfverdediging was

© Koen Laureij
Utrecht - De man die is opgepakt voor de dood van Utrechter Juan Rivera-Trujillo wordt aangeklaagd voor moord dan wel gekwalificeerde doodslag. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt tijdens de eerste voorbereidende zitting tegen de 28-jarige Pool Klaudius W.. De verdachte zit vast en wordt binnenkort ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum.
Volgens het OM heeft hij de 58-jarige man met grof geweld om het leven gebracht. Daarna is hij ervandoor gegaan met diens telefoon, sleutels, rolkoffer en pinpas. Dit kan volgens het OM wijzen op gekwalificeerde doodslag. Dat houdt in dat het slachtoffer om het leven is gebracht om een andere misdaad te verbergen. Daarom wordt W. ook diefstal ten laste gelegd.
De verdachte werd pas weken later in Frankrijk aangehouden. Hij had daar verschillende keren geld opgenomen met de pinpas van het slachtoffer, onder meer in Parijs, Le Bourget en Nice.

Bruut geweld

Het slachtoffer Juan werd eind september dood gevonden in zijn huis aan de Teugelhof in de Utrechtse binnenstad. Uit de verklaringen van de verdachte valt op te maken dat hij op de avond van 23 september is overleden.
Volgens de officier van justitie is hij hard gestompt en geschopt. Hij had verwondingen aan zijn hoofd en beurse plekken over zijn hele lichaam. Volgens de eerste conclusies van de patholoog-anatoom zijn er drie mogelijke doodsoorzaken die allemaal het gevolg zijn van geweld: hersenletsel, verwurging of verstikking door de mond dicht te drukken.

Noodweer

Klaudius W. heeft bij de politie verklaard dat Juan door een ongeluk om het leven is gekomen en dat er eigenlijk sprake was van zelfverdediging. Juan zou met zijn hand in de broek van Klaudius zijn gegaan. Daarop zou Klaudius hem een elleboogstoot hebben gegeven. Vervolgens zou hij met zijn elleboog op het hoofd van Juan zijn gevallen.
Tijdens een reconstructie in de woning van het slachtoffer heeft de Pool voorgedaan wat er zou zijn gebeurd, maar volgens de officier van justitie past dat absoluut niet bij de zware verwondingen van het slachtoffer. Bovendien zaten er door de hele woning bloedspatten van het slachtoffer.

W. blijft vastzitten

Advocaat Baardman vroeg de rechtbank om haar cliënt in afwachting van zijn proces vrij te laten, maar dat werd afgewezen. De rechtbank heeft ernstige vermoedens dat de Pool fors geweld heeft gebruikt en vindt het onaannemelijk dat er sprake was van noodweer.
Ook is er volgens de rechtbank gevaar op herhaling, omdat Klaudius W. al eerder is veroordeeld voor ernstige geweldmisdrijven. Ook vreest de rechtbank vluchtgevaar. Hij leidt een zwervend bestaan en zou tegen een medegevangene hebben gezegd dat hij zo snel mogelijk zou vluchten als hij een lange straf zou krijgen.

Bekenden?

De politie vermoedt dat Klaudius W. en het slachtoffer elkaar kenden, mogelijk uit het Utrechtse daklozencircuit. Maar welke relatie de twee precies hadden is nog onduidelijk.
Juan komt uit Venezuela, maar woonde al jaren in Utrecht en was een bekend gezicht in de binnenstad. Hij woonde op verschillende plekken, waaronder in kraakpanden. Sinds maart 2023 woonde hij op de Teugelhof in het centrum van de stad. Hij verkleedde zich soms als vrouw en ging dan als Claudia door het leven.