Studenten Tuindorp-West Complex gaan toch akkoord met renovatie: 'We snappen de noodzaak'

Het Tuindorp-West Complex bestaat onder meer uit de drie gekleurde studentenflats.
Het Tuindorp-West Complex bestaat onder meer uit de drie gekleurde studentenflats. © RTV Utrecht
Utrecht - Ruim 70 procent van de studenten in het Tuindorp-West Complex is vóór de renovatie van woningcorporatie SSH in hun studentenflat. Eind oktober kondigde de SSH deze renovatie aan, maar daar zaten studenten toen niet op te wachten. Nu kan de renovatie toch van start gaan in november.
Uit een stemming onder bewoners in de flats in Tuindorp-West, blijkt dat de meesten toch voor een renovatie zijn. Ook student Timo, die al ruim 3,5 jaar in de flat woont, stemde toch in met de plannen van de SSH. Toen de plannen in oktober gemaild werden aan hem en zijn huisgenoten, waren ze niet enthousiast. "Er werd door middel van een mail op ons dak gegooid dat er verduurzaamd moest worden. Nu heeft SSH meer context gegeven en uitgelegd waarom de renovatie moest gebeuren. Nu snap ik de noodzaak van de renovatie."

Betere voorwaarden

En dat is niet de enige reden dat Timo vóór stemde: de SSH paste ook de regelingen voor de bewoners aan. Timo mag nu ondanks dat hij afstudeert langer in zijn nieuwe studentenwoning blijven wonen. Ook krijgen studenten langer de tijd om een nieuwe woning te vinden. En er is zelfs nog een mogelijkheid dat Timo met zijn huisgenoten kan blijven wonen, in het nieuwe complex Baobab wat de SSH aan het bouwen is aan de Burgemeester Fockema Andrealaan. Het is alleen nog de vraag of dat op tijd af is.

Ingrijpende opknapbeurt

De Tuindorpflats zijn na vijftig jaar toe aan een ingrijpende opknapbeurt. De SSH is er van plan grotere woonkamers en nieuwe badkamers te realiseren. Ook moeten de flats duurzamer worden. Maar door deze ingrijpende renovatie moeten de bewoners dus wel op zoek naar andere woonruimte. Ze moeten voor 15 oktober dit jaar hun huis uit.
De bewoners stemden niet alleen voor de renovatieplannen, ook gingen ze akkoord met het voorstel van SSH over de herhuisvesting. Zo staat in het plan dat de studenten voorrang op een woning of studio krijgen.