Soedenese smaakmakers: zo willen Ranya en Abdel de harten van Utrecht veroveren

Utrecht - Het enige Soedanese restaurant van Nederland staat in Utrecht. 10 jaar geleden kwamen Ranya en Abdel naar Nederland. Hun restaurant Napata valt niet alleen in de smaak, maar misschien straks ook in de prijzen.
Tussen de bedrijfspanden in het Utrechtse Rijnsweerd, komen de smaken van Soedan samen. Het is de plek waar nieuwkomers Ranya en Abdel hun liefde voor hun thuisland combineren in de lokale keuken. Want: "eten verbindt".
Abdel maak je blij met falafel. "Juist een beetje krokant, zo aten we dat thuis het liefst." Hij praat honderduit, terwijl hij zijn mes over de snijplank laat gaan. Het is 12.00 uur. De drukste tijd van de dag voor de Soedanees, die inmiddels tien jaar in Utrecht woont. "Drie salades, graag", zegt zijn vrouw Ranya, die zojuist de bestellingen van de eerste klanten heeft opgenomen. Wat gaat er allemaal in? "Aubergine, witte kaas, olijfolie en een frisse yoghurtsalade."
Valt Soedanees restaurant in de prijzen?

Koken als schilderij

"Nog twee broodjes falafel." Ranya is druk. Abdel lacht. Hier zijn ze gelukkig. Tien jaar geleden was dat anders. Door de oorlog moesten ze hun thuisland Soedan verlaten. "Het was het moeilijkste wat we ooit hebben gedaan", vertelt Abdel. Hij is even stil, denkt na. "Ik voelde me als een boom die met wortel en al werd weggehaald. We moesten onszelf opnieuw planten. We hebben geluk gehad dat we dat in Nederland konden doen."
Want hoe koud de gure januariwind ook was, hier vonden ze warmte en gastvrijheid. Ze konden hun eigen restaurant opzetten: het eerste en enige Soedanese restaurant in Nederland. "Koken vind ik geweldig", zegt Ranya. "In Soedan was ik artiest. Koken lijkt op het maken van een schilderij. Ik ben creatief met smaken. Proef maar."

Droom

Ook Abdel, die voorheen werkte als journalist, vond in het maken van lokale gerechten een nieuwe taal. "Eten verbindt. Onze droom is om heel Europa kennis te laten maken met de Soedanese keuken. Zo zeggen wij tegen de mensen hier: wees welkom. Zoals wij welkom zijn hier bij jullie in Nederland."
Vanaf het moment dat dit duo in Nederland aankwam, wilden Ranya en Abdel bijdragen aan hun nieuwe thuisland waaraan ze zoveel te danken hebben. Dat leverde ze een nominatie op voor de Beste Nieuwkomer, een prijs voor inspirerende nieuwkomers in Nederland. "We waren erg verbaasd toen we het hoorden", zegt Ranya. "Het motiveert ons om nóg harder te werken aan onze droom."
Ze zijn er bijna doorheen, de zelfgemaakte falafel waar Abdel zo trots op is. Als de laatste klanten na de lunch weg zijn, is het opruimen en weer voorbereiden op de dag van morgen. "We werken zes dagen in de week, soms zeven. Maar dat is het waard."