Drie jaar amper slapen dreef Bernadette (28) tot wanhoop: 'Altijd aanstaan, slaap is ondergewaardeerde vriend'

© RTV Utrecht
Utrecht - Wat doe je als je al drie jaar amper slaapt? Van de ene op de andere nacht deed RTV Utrecht-journalist Bernadette Keizer (28) geen oog meer dicht. Ze kreeg te horen dat ze chronische insomnie heeft, oftewel: langdurige slapeloosheid. Ze maakte een podcast over haar zoektocht naar een goede nachtrust.
Plafonddiensten draaien terwijl de seconden, minuten en uren wegtikken. Klaarwakker in bed liggen terwijl je niets liever wil dan in diepe slaap verkeren. Een frustratie die journalist en ervaringsdeskundige Bernadette Keizer (28) maar al te goed kent. "Slaap is iets wat ik het grootste gedeelte van mijn leven heel erg heb onderschat", vertelt Keizer. "Ik besefte niet hoe belangrijk het is, als een ondergewaardeerde vriend."
Totdat ze drie jaar geleden plots geen oog meer dicht deed. "Ik was net begonnen met mijn eerste 'grote-mensen-baan', dat wilde ik heel graag goed doen." De druk die ze zichzelf oplegde, nam ze na werktijd vervolgens mee naar huis én naar bed. "Ik was zo aan het piekeren waardoor ik mezelf wakker hield." Dat hield ze even vol, totdat de fysieke klachten zich opstapelden. "Ik werd zelfs bang voor de nacht, want ik zag op tegen het niet kunnen slapen. Zo belandde ik in een vicieuze cirkel."

'Olifant over me heen'

Keizer stapte naar de huisarts en kreeg slaappillen voorgeschreven. Ze dacht dat dit een oplossing zou zijn, maar de medicatie deed haar meer kwaad dan goed. "Ik sliep eindelijk wel 8 uur, maar 's ochtends voelde het alsof er een olifant over me heen was gelopen. Ik voelde me heel wazig en zwaar, zelfs nog slechter dan als ik weinig sliep."
De dosering bleek te hoog. "Ik kreeg één middel voorgeschreven en er zat geen verschil tussen een dosering voor vrouwen of mannen." Hierdoor kampte ze met hevige bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, wazigheid en een negatieve gemoedstoestand. Toch ontwikkelde ze een afhankelijkheid van het middel. "Het was wel hetgeen waardoor ik weer in slaap kon vallen. Als ik het niet slikte, viel ik niet meer in slaap."
Uiteindelijk besloot ze meer duurzame oplossingen te onderzoeken, waaronder slaaptherapie. "Er moest eerst onderscheid gemaakt worden tussen een mentale of fysieke oorzaak. Bij mij bleek het om een mentale oorzaak te gaan." Om de oorzaak aan te pakken, ging ze zes maanden lang in slaaptherapie. "Ik leerde trucjes om beter te slapen, alsof ik een baby was die alles opnieuw moest leren."

Drukke stokstaartjes

Voor haar podcast interviewde ze regionale slaapdeskundigen die vertellen over het slaapproces en waarom de een meer moeite heeft met slapen. Eén van de slaapdeskundigen in de podcast omschrijft twee typen mensen: enerzijds 'bruine beren', mensen die makkelijk in slaap vallen en de 'stokstaartjes' die altijd 'aan' staan. Keizer herkent zich volledig in de omschrijving van het drukke stokstaartje: "Ik sta altijd aan, ik denk veel na. In combinatie met bewijsdrang en perfectionisme is dat een goede cocktail voor slapeloosheid."
Tijdens haar research ontdekte Keizer dat ze zeker niet de enige is die worstelt met een goede nachtrust: 1 op de 10 Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Waarom is het zo moeilijk om 'gewoon' in slaap te vallen, vroeg ze zich af. "Ik vind het schokkend hoeveel mensen er slecht slapen maar dat zelf niet eens door hebben. Om 05.00 uur 's ochtends, toen ik weer eens lag te malen, bedacht ik me toen: hier moet ik een podcast over maken."
In de vierdelige podcastserie Slapeloos bespreekt de journalist allerlei verschillende facetten van slapeloosheid. Van slaapmedicatie tot therapie, worstelen met mentale gezondheid en apart slapen.
Ze hoopt daarom dat deze podcast een aanmoediging kan zijn om het gesprek over slaap te starten. "Mijn vrienden vraag ik altijd als eerste: hoe heb je geslapen? Eerst vinden mensen dat een beetje gek, maar het helpt om er over na te denken." Tot slot hoopt ze dat mensen met slaapproblemen op tijd hulp zoeken, benadrukt de ervaringsdeskundige. "Je hoeft er niet alleen uit te komen."

De podcast Slapeloos is nu te luisteren op de app en website van RTV Utrecht, Spotify, Apple Podcast en SoundCloud.