Drie maanden celstraf, taakstraf én schadevergoeding voor langdurig stalken

© RTV Utrecht / Oane Born
Utrecht - Een 32-jarige Utrechter die zijn ex-vriendin stalkte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 dagen. Omdat hij deze tijd al in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet meer de gevangenis in. Er wacht nog wel een taakstraf, ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.
De man werd eerder al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een contactverbod. Dat weerhield de Utrechter er niet van om zijn ex-vriendin berichten te blijven sturen. De rechtbank oordeelt dat de verdachte tussen 17 december 2022 en 14 april 2023 meerdere keren inbreuk maakte op het leven van de vrouw. Hij stuurde haar veel e-mails, belde haar en deed connectieverzoeken op sociale media. Ook maakte hij geld naar haar over terwijl ze dat niet wilde. De vrouw werd door het gedrag van de Utrechter erg angstig.
Het stalken werd voor de vrouw vorig jaar zelfs zo erg, dat zij maandenlang op een schuiladres verbleef. Ook kreeg ze een speciale alarmknop waarmee ze de politie direct kon inschakelen als ze dacht dat haar ex iets zou doen. De man werd aangehouden en zat dik drie maanden in voorarrest. Toen hij het proces in vrijheid mocht afwachten, kreeg de man wel een enkelband. Zo werd gecontroleerd of hij zich aan het contactverbod hield.
Omdat de man de regels van zijn eerste veroordeling overtrad, zou hij die celstraf nu alsnog moeten uitzitten maar de rechtbank stelde vandaag vast dat hij al maandenlang geen contact meer heeft gezocht met zijn ex-vriendin.
Zowel de rechtbank als het Openbaar Ministerie denken daarom dat het beter is dat hij niet weer de cel ingaat. De straf is nu omgezet in een taakstraf van 120 uur. Ook moet hij een schadevergoeding van 1208,94 euro betalen. Het contactverbod dat de man eerder kreeg, blijft staan.