Wie zijn de Tyre Extinguishers? De wereldwijde organisatie die banden laat leeglopen in Leidsche Rijn

© Ingezonden foto
Utrecht - Meerdere autobanden zijn donderdagnacht leeggelopen in Leidsche Rijn. De auto-eigenaren vonden een pamflet onder de ruitenwisser van de actiegroep Tyre Extinguishers. Een mysterieuze wereldwijde groep die zich verzet tegen het onnodig gebruik van SUV's en auto's met vierwielaandrijving. Bij wijze van protest laten ze de banden van dit soort auto's leeglopen.
Het is voor de tweede keer dat de actiegroep Tyre Extinguishers actief is in de provincie Utrecht. Eerder lieten activisten al banden leeglopen in Amersfoort. Maar of het om dezelfde personen gaat, is onduidelijk. Dit komt omdat de groep de zogenaamde guerrilla-tactiek toepast, waarbij zonder leiding of duidelijk aanspreekpunt tot actie wordt overgegaan.

Pamflet in 16 talen

De groep is internationaal georiënteerd, zo blijkt uit de Telegramgroep van Tyre Extinguishers. Op het sociale mediakanaal worden foto's van lege banden van SUV's gedeeld met meer dan 2000 leden.
De afgelopen weken hebben vooral Duitse auto-eigenaren het te verduren gehad, zo valt te lezen. "Potsdam, Duitsland: nog eens 100 SUV's afgelopen nacht door de succesvolste Tyre Extinguish-groep", deelt de organisatie deze week met de volgers.
Het briefje dat werd gevonden op de autoruit in Leidsche Rijn is een van de pamfletten die de site deelt. Naast het Nederlands zijn de pamfletten ook te vinden in vijftien andere talen.

Tegen onnodige SUV's

Tyre Extinguishers zegt zich vooral te richten op SUV's in de bebouwde kom. Ten eerste vanwege de onnodige vervuiling, zeker in stedelijk gebied. "Maar daarnaast veroorzaken SUV's meer dodelijke ongelukken bij voetgangers dan normale auto's", voegen de activisten eraan toe.
Er wordt expliciet opgeroepen om grote auto's die worden gebruikt voor en door mensen met een handicap met rust te laten.

Wel strafbaar

Ondanks dat er niets vernield wordt, zijn de acties wel strafbaar. Want een voorwerp onbruikbaar maken is een vorm van vernieling. Volgens artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht kan een gevangenisstraf worden opgelegd van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 25.750 euro.