OM eist jeugddetentie voor jonge verdachten van brute overval op hoogbejaarde vrouw

© Pixabay
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist een jaar jeugddetentie tegen twee tieners die worden verdacht van een gewelddadige overval op een hoogbejaarde vrouw in de Utrechtse wijk Overvecht. De 87-jarige vrouw werd daarbij bruut mishandeld. De daders gingen ervandoor met 210 euro.
De twee Utrechtse jongens waren pas 15 jaar oud toen de overval op een woensdagavond in mei 2022 plaatsvond. Volgens het OM belden ze bij de vrouw aan en toen ze opendeed kreeg ze een duw en drongen de twee jonge mannen met gezichtsbedekking haar huis binnen. "Geld, geld", zouden ze daarbij hebben geroepen.
De oude vrouw werd meegetrokken naar haar woonkamer. Daar probeerden ze haar volgens de officier van justitie vast te binden met een kabelbinder. De overvallers doorzochten de woning op waardevolle spullen en trokken de vrouw mee naar de meterkast. Uiteindelijk pakten zij wat bankbiljetten van de vrouw aan en gingen ze ervandoor.

Groot onderzoek

De recherche startte destijds direct een groot onderzoek in de buurt. Er werden beelden van bewakingscamera's bekeken en de politie deed sporenonderzoek in het huis van de vrouw. Zo kwam de politie de twee verdachten op het spoor.
Het OM eist naast de deels voorwaardelijke jeugddetentie dat ze onder toezicht komen van de reclassering en dat ze een zinvolle dagbesteding moeten zoeken. Ook vindt het OM dat ze zich voor hun gedrag moeten laten behandelen.

Overleden

Het slachtoffer was nog fit voor haar leeftijd, maar de overval heeft volgens de officier van justitie een enorme impact gehad. Het ging in de periode na de overval snel bergafwaarts en ze belandde in het ziekenhuis. De vrouw is inmiddels overleden.
De rechtszaak tegen de jongens was achter gesloten deuren, omdat ze nog minderjarig zijn. De uitspraak is over twee weken en die is wel openbaar.