Even terugluisteren: Conny Kraaijeveld eert overleden zangeres Melanie met wel heel bijzonder muziekinstrument

© RTV Utrecht
Utrecht - Ze had grote hits in Nederland en werd beroemd dankzij haar optreden tijdens het befaamde muziekfestival Woodstock. Vandaag werd bekend dat zangeres Melanie op 76-jarige leeftijd is overleden. Voor Radio M Utrecht-presentator Conny Kraaijeveld reden om haar muziek weer eens te draaien tijdens de uitzending, en daar zat een bijzonder tintje aan. Ze speelde namelijk het nummer Lay Down mee op een wel heel bijzonder instrument: de gitaar van Melanie zelf. Maar hoe kwam ze daaraan?
De Amerikaanse had rond 1970 haar grootste hits in Nederland, zoals Beautiful People en Brand New Key. En nu wil het bijzondere feit dat haar gitaar al jaren bij Conny thuisstaat. Ze heeft hem niet gekregen van Melanie Safka zelf, zoals de zangeres voluit heet. "Hij komt van een collega bij een andere omroep. Melanie heeft daar toen gespeeld en de gitaar aan die collega gegeven."
Om welke collega het precies gaat, zegt ze liever niet, maar Conny kreeg hem wel om een bijzondere reden. "Het was een cadeau", vertelt ze. "Omdat ik veel met muziek bezig ben, denk ik. En ik vond haar wel een hele goede zangeres."
Luister hier het fragment van de uitzending waar Conny Kraaijeveld meespeelt met het nummer Lay Down van Melanie

Vervagende stift

Vanochtend las ze dat de zangeres overleden was en meteen schoten haar gedachten naar de gitaar. "Ik was al op de redactie toen ik het zag en heb toen snel de gitaar thuis opgehaald. Vanmiddag in de uitzending draaide ik het nummer Lay down en heb ik een stukje meegespeeld op de gitaar. We draaien haar nummers wel vaker, dus ik vond het wel netjes om op deze manier een eerbetoon aan Melanie te bewijzen."
Op het instrument staat ook nog een boodschap van de zangeres, al wordt die steeds moeilijker te zien. "Je moet hem echt precies goed in het licht houden", wijst Conny de tekst aan. "Het is met stift geschreven en vervaagt steeds verder, maar er staat: With love, Melanie."
De gitaar, met de tekst 'With love, Melanie'
De gitaar, met de tekst 'With love, Melanie' © RTV Utrecht