Utrechtse politiek wil na plastic walvis ook de 'Pissende IJsbeer' naar de singel halen

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Utrecht - Als het aan D66 ligt, komt de Pissende IJsbeer binnenkort naar Utrecht. Raadslid Ralph Peters heeft aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te onderzoeken of een verhuizing naar de Domstad mogelijk is. Peters krijgt daarbij steun van een meerderheid in de raad, met onder andere GroenLinks en de PvdA.
De Pissende IJsbeer stond de afgelopen maanden bij museum Flehite in Amersfoort. De ijsbeer is gemaakt door Florentijn Hofman, de kunstenaar die beroemd werd om zijn gigantische badeenden. Het beeld moest extra aandacht vestigen op de klimaatproblematiek. Het was een tijdelijk project, deze week vertrok de beer met onbekende bestemming.
D66-er Peters haalt herinneringen op aan een ander kunstwerk, met dezelfde boodschap, dat eerder in Utrecht te zien was. "Wie kent hem nog, de plastic walvis die jarenlang in de singelgracht zwom om aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceanen?" Vandaag vraagt Peters aan wethouder Eva Oosters of zij mogelijkheden ziet om de ijsbeer naar Utrecht te halen.
Tekst loopt door na de afbeelding
Walvis bij Tivoli Vredenburg in 2019
Walvis bij Tivoli Vredenburg in 2019 © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Kunst als gespreksonderwerp

"Naast dat kunst er primair is voor de kunst zelf, kan het soms ook dienen als middel en gespreksonderwerp om zo de bewustwording voor grote maatschappelijke problemen te vergroten”, zegt Peters. "Utrecht profileert zich graag als een internationaal voortrekker op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Bent u (wethouder Oosters, red.) met ons van mening dat het plaatsen van een kunstwerk zoals de Pissende IJsbeer bijdraagt aan deze identiteit en het versterken van onze positie als een innovatieve en klimaatbewuste stad?"
In een toelichting zegt Peters dat de ijsbeer ook in Utrecht tijdelijk in de gracht moet plassen, om daarna te verhuizen naar een andere stad. “Ik zou het mooi vinden als hij bij TivoliVredenburg komt te staan. Maar een andere opvallende plek is ook goed”, zegt Peters tegen RTV Utrecht. Later vandaag zal het college een antwoord geven op het verzoek van D66 en de andere partijen, tijdens het wekelijkse vragenuur.

Strijd om ijsbeer is losgebarsten

Overigens zijn er meer kapers op de kust. Volgens RTV Drenthe wil de provinciale PvdA daar dat de Pissende IJsbeer een tour door de hele provincie Drenthe gaat maken. De kunstenaar is een oud-inwoner van het Drentse dorpje Sleen. Uiteindelijk moet de beer, als het aan politici daar ligt, een vaste plek krijgen in dierentuin Wildlands in Emmen.
Update (18:00 uur): Tijdens het wekelijkse vragenuur liet wethouder Eva Oosters blijken niet enthousiast te zijn over het plan om de ijsbeer naar Utrecht te halen. Zij besteedt het schaarse budget liever aan concrete maatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden. Toch zei ze toe om het voorstel voor te leggen aan de adviescommissie voor beeldende kunst en vormgeving. Als die positief adviseert over het beeld van de Plassende IJsbeer, wil Oosters alsnog kijken wat de mogelijkheden zijn om het beeld naar Utrecht te halen.