'Kroongetuige Nabil B. sprak vanuit gevangenis over ontvoering en marteling'

© ANP
Utrecht - De Utrechtse kroongetuige in het Marengoproces, Nabil B., sprak vlak voordat hij een deal sloot met het Openbaar Ministerie (OM) over het ontvoeren en martelen van andere criminelen. Dat blijkt uit versleutelde berichten die in handen zijn van EenVandaag en het AD.
De berichten zijn afkomstig van een telefoon die B. de gevangenis binnensmokkelde. Toen hij die verstuurde, onderhandelde B. met het OM over het aannemen van de rol van kroongetuige.

Strafvermindering

B. wordt verantwoordelijk gehouden voor betrokkenheid bij twee moorden en drie moordplannen. Hij stapte uiteindelijk zelf naar de politie nadat Hakim Changachi in 2017 werd geliquideerd in Utrecht. Al snel bleek er sprake te zijn van een vergismoord: een ander had het slachtoffer moeten zijn.
Changachi was lid van een beruchte criminele familie en nadat zij er lucht van kregen dat B. iets met de moord te maken had, besloot hij naar de politie te stappen. Daar kreeg hij strafvermindering aangeboden in ruil voor cruciale informatie in de zaak.
Nu blijkt dat B. in de cel bleef communiceren met Saïd R., de rechterhand van Ridouan Taghi. De broer van R. overleefde eerder die maand een moordaanslag. "Bent u al wat verder broer, met uw onderzoek?", vroeg Nabil B. via de telefoon aan R. "Bent u het met me eens dat de focus op die hoerenzonen van de Changachis ligt?"

'Mensen inladen en martelen'

R. reageerde daarop dat hij druk bezig was te achterhalen wie zijn broer probeerde te vermoorden. "We sluiten niks af waar het vandaan zou komen. Ik moet tenminste wat bewijzen hebben voor ik aan iets ga beginnen", schreef hij aan B.
Die was het daar niet mee eens en raadde R. aan daadkrachtiger te handelen. "Dan hoop ik dat u snel resultaat heeft. Want dit is stress, dan beter mensen inladen en martelen."
Al deze berichten werden gestuurd toen B. al een voorlopige overeenkomst met het OM had getekend. Een week later zou hij de definitieve deal sluiten die hem officieel kroongetuige zou maken.