Pindakaas en tromgeroffel, dat hoort bij de grote bonte specht

Op zoek naar een bonte specht in Zuilense tuin
Op zoek naar een bonte specht in Zuilense tuin © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Utrecht - Zelfs in de wintermaanden is er genoeg boeiende natuur te vinden in de tuin. In de Utrechtse wijk Zuilen gaat bioloog Luc Hoogenstein op tuinsafari. Overwinterende insecten in holle stengels, bladafval dat door wormen wordt opgeruimd en veel vogels , al dan niet op trektocht. Eén vogel zet Luc even in het winterzonnetje: de grote bonte specht.

Trommelmuziek

"Januari en februari zijn de maanden dat de grote bonte spechten al beginnen met territorium houden. Als je nu in het bos loopt en je hoort dat getrommel van een grote bont specht, dat zoekt hij niet naar eten, maar dan is hij zijn territorium aan het afbaken", zegt Luc. "Hij zoekt dan een tak die een beetje hol aan de binnenkant is, en die gebruikt hij als een klankkast, net als een instrument. Des te holler die tak des te voller dat geluid. Dus dan zie je hem ergens boven een boom zitten, op een dode tak, en dan trrrr, en dat galmt dan door het hele bos heen. Let er maar eens op. Als je het hoort, het geluid, het kan honderden meters ver weg dragen, dan zit hij hier in de buurt te broeden. En zowel het mannetje als het vrouwtje hebben alle twee dat gedrag, dat trrrr, dat trommelen, want dat versterkt de band tussen de twee vogels. Dus als ze gezamenlijk aan het trommelen zijn, samen muziek maken zijn, dan is het een paartje dat heel lang bij elkaar gaat blijven."
De grote bonte specht mannetje met een deels rood petje op
De grote bonte specht mannetje met een deels rood petje op © Luc Hoogenstein

Killers

"Pinda's en pindakaas is nu wel het eten wat ze echt lekker vinden. Maar in het voorjaar en de zomermaanden eten ze nog iets heel anders. Het zijn behoorlijke killers. Als je bijvoorbeeld ergens een nestkastje ziet van een koolmees die helemaal open gehakt is bij de ingang, dan is dat niet omdat een grote specht daar ook een nest wil bouwen, maar dan is dat om te kijken of die daar jonge vogeltjes in kan vinden. Ze eten insecten, kevers, maar dus ook ook eieren en jonge vogeltjes. Alles wat ze te pakken kunnen krijgen, en dan met name in het broedseizoen en in de zomer, want nu is het echt alleen maar pinda's wat ze eten. En pindakaas."
Kijk hier naar wat Luc nog meer vind op tuinsafari in februari.