Utrechter maakt Domtorentjes van keramiek: 'Ik vind dat de Domtoren op een kasteel lijkt'

Mohamad Abedalhadi in zijn atelier in Utrecht
Mohamad Abedalhadi in zijn atelier in Utrecht © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Utrecht - In de Utrechtse wijk Hoograven staan allerlei Domtorens: op een rots, in een fontein of met kaarslicht aan zijn voeten. Mohamad Abedalhadi maakt ze allemaal van keramiek in zijn garage. Hij is gevlucht uit Syrië en begon al gauw zijn oude vak van keramist weer op te pakken. Maar wel met beelden die geïnspireerd zijn op zijn nieuwe woonplaats, Utrecht. "Toen ik in het centrum kwam, zag ik de Domtoren. Mensen houden van de Domtoren."
Mohamad maakt Domtorens in zijn garage
Hij heeft het vak geleerd van zijn vader. En ook zijn broers en zus zijn kunstenaar. In Syrië maakte Mohamad samen met zijn broer vazen, maar hier is de Domtoren favoriet. De toren doet hem denken de stad waar hij vandaan komt, Aleppo: "Ik vind dat de Domtoren op een kasteel lijkt. In mijn stad is een groot kasteel, dat heeft er wel iets van weg."
Naast zijn kleine Domtorens, Lievevrouwentorens en dieren hoopt Mohamad nog eens groots uit te pakken. Hij wil een beeld maken voor het plantsoen tegenover zijn garage: "Ik heb een mail gestuurd naar de gemeente of ik een waterval mag maken. Iets moois voor de mensen. Met een grote rots met een waterval. Misschien ook met de Domtoren."

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.