Grasmeester Galgenwaard baalt na FC Utrecht-PSV: 'Door ondergrens gezakt'

FC Utrecht-spits Sam Lammers op het veld in kwestie
FC Utrecht-spits Sam Lammers op het veld in kwestie © ANP
Utrecht - Het veld in de Galgenwaard was na de wedstrijd FC Utrecht-PSV (1-1) het meest besproken stukje gras van Nederland. PSV-trainer Peter Bosz had het na afloop voor de camera van de NOS over een "knollentuin". Ook aan verschillende talkshowtafels was het slechte veld onderwerp van gesprek. "We zijn door de ondergrens gezakt", reageert de Utrechtse grasmeester Wim Leffelaar.
De man die nu 2,5 jaar wordt ingehuurd door FC Utrecht zegt dat het niet aan de inspanningen van hem en zijn team heeft gelegen. Ze zijn er al sinds de start van de winterstop mee aan de slag. "We zijn elke dag van vroeg tot laat bezig met de verschillende voetbalvelden. Het is meer dan een beetje maaien en sproeien."
Leffelaar vertelt dat hij dagelijks in de weer is met onder andere de grondtemperatuur, het weerbericht en de voeding voor het veld. "We willen maatwerk leveren." Volgens hem zijn de hevige regenval in combinatie met de wedstrijden in het najaar de grootste oorzaken van de matige mat.

Graswortels

Want dat het veld in de Galgenwaard zondag allesbehalve een biljartlaken was, is wel duidelijk. Dat zou volgens de grasmeester met omstandigheden in én rond het stadion te maken hebben. "Stadions zijn niet met elkaar te vergelijken. Zo houden de overkappingen in Utrecht veel licht tegen."
De Kuip omschrijft Leffelaar daarentegen als "een open stadion, waarin het gras makkelijker gevoed wordt door natuurlijk licht." Daarnaast wijst hij naar de grote hoeveelheid wedstrijden die er het afgelopen halfjaar op werden afgewerkt.
Want niet alleen het team van Ron Jans, maar ook de beloftenploeg, het vrouwenteam, de Oranjeleeuwinnen en Hercules hebben op het veld gespeeld. Leffelaar: "Daar werken we heel graag aan mee, maar daardoor wordt het veld ook meer dan gebruikelijk belast. Daarnaast zijn onder andere door de kwaliteit van de zandopbouw en de drainage wedstrijden in de Galgenwaard gespeeld. Terwijl andere wedstrijden onder vergelijkbare omstandigheden werden afgelast.”

Prijzen gewonnen in de Kuip

De grasmeester kan weten hoe het in andere stadions gaat. Hij werkte meer dan vijf jaar in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA en bijna zes jaar in De Kuip. Het gras waarop Feyenoord speelt, kreeg meerdere keren de prijs voor beste mat van het land. "Maar daar hadden we ook meer middelen."
Leffelaar vertelt dat hij bijvoorbeeld in andere steden de beschikking had over negen HPS-lampen, terwijl hij in Utrecht sinds kort drie van dit soort apparaten kan gebruiken. "Hierdoor kon voor de wedstrijd tegen PSV niet het hele veld beschenen worden. Dit zag je ook. Zo was het deel bij de Bunnikside beter dan aan de overkant."
Ook zegt Leffelaar dat hij bij andere clubs in grotere teams werkte. Waar in Utrecht vier fulltimers en één parttimer verantwoordelijk zijn voor alle velden (Galgenwaard, jeugdcomplex Zoudenbalch en trainingscomplex Overvecht), waren er in Amsterdam alleen al vier mensen druk met het veld ín het stadion.

Oranje boven

Het is volgens Leffelaar niet zo dat FC Utrecht de hand op de knip houdt. "De aanleg van een nieuw drainagesysteem, de toepassing van kunstgrasvezel en het gebruik van de veldverwarming zijn forse investeringen."
Daarbovenop komt dus nog de huur van de eerdergenoemde lampen. Deze staan sinds een aantal weken naast een ledlamp die eerder deze winter al zorgde voor een paarse gloed boven Utrecht-Oost. Door de nieuwste lampen kleurt de hemel boven de Galgenwaard nu oranje als het donker is.
Dat viel omwonenden ook op. Leffelaar zegt dat de club meerdere mailtjes hierover kreeg. "We zijn nu nog niet gebonden aan eisen op het gebied van lichtvervuiling en ik hoop ook niet dat die gaan komen. Ik snap de bewoners wel hoor. Er komt veel licht vrij."

Verduisterende gordijnen

De oplossing daarop zou van buiten kunnen komen. Letterlijk. Leffelaar vertelt dat de kwaliteit van het gras "stukken beter" wordt in het voorjaar. "Dan is het warmer en is de zon feller. De fotosynthese gaat op een natuurlijke manier een stuk beter." En daarna, met een knipoog: "Of misschien kan de club verduisterende gordijnen kopen."
Tot slot wil Leffelaar ontkrachten dat het veld bewust slecht was voor de wedstrijd tegen PSV. Op die manier zou Utrecht een voordeel hebben tegen de gemakkelijk voetballende koploper. "Ben je gek? We zijn professionals. Voor mij was dit een dramatische week."