Universiteitswijk De Uithof krijgt zijn oorspronkelijke naam niet terug

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een grote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil niet dat het Utrecht Science Park (USP) weer De Uithof wordt genoemd. Dat blijkt uit een stemming die was aangevraagd door David Bosch van UtrechtNu! Uit de stemming en het debat bleek opnieuw dat een meerderheid van de raad niet gelukkig is met de naamswijziging naar USP, maar dat het terug wijzigen te kostbaar wordt.
Eerder publiceerde RTV Utrecht een reeks artikelen over De Uithof en wie daar de baas is. Een voorzichtige conclusie is dat de Universiteit een stevige vinger in de pap heeft. Dat blijkt ook uit de naamswijziging. Een stichting die door de partners op De Uithof is opgericht om de marketing te doen, deed een succesvolle lobby.

Gunnen

Uit onderzoek bleek dat destijds vooral D66 voor een andere naam was. Uit gesprekken naderhand blijkt dat coalitiepartner GroenLinks in die tijd vooral voor stemde omdat ze hun coalitiegenoot dat gunde. In feite was de partij tegen de verandering van de naam. Had GroenLinks tegen gestemd dan had het voorstel van toen geen meerderheid gehad en was de naam De Uithof blijven bestaan.
Gisteravond werd het debat dunnetjes overgedaan, door een motie van UtrechtNu! Die vroeg het college te onderzoeken wat het kost om de naam terug te veranderen. Wethouder Susanne Schilderman (D66) gaf aan dat de vorige wijziging vier ton gekost heeft, en dat het daarom nu een half miljoen zou kosten. Daarbij ging de wethouder voorbij aan de mogelijkheid dat je het veranderen van de diverse verkeersborden niet op stel en sprong hoeft te doen, zoals de Stichting USP destijds graag wilde, ze wilde op de snelwegen reclame maken voor hun nieuwe naam. Als je de naam pas verandert als een bord bij onderhoud vervangen moet worden, zijn de extra kosten nihil.

Spijtig

Rick van der Zweth (PvdA) gaf in de vergadering aan het spijtig te vinden dat de raad eerder besloot tot de naamswijziging. Destijds was hij tegen. “Het had gewoon De Uithof moeten blijven heten. En zo blijven we het ook gewoon allemaal noemen, en dat is een geruststelling.” Toch stemde hij tegen de motie, omdat hij het zonde van het geld vindt. “Een half miljoen is ons te gortig.”
Opmerkelijk was de verklaring van de VVD. “Wij zijn zelf niet heel groot fan van de naam USP. Maar de gebruikers hebben er destijds expliciet om gevraagd.” Dat de VVD niet blij was met de naam USP is nieuw. Destijds waren ze juist een van de pleitbezorgers van de naamswijziging.
Ook andere partijen zoals EenUtrecht lieten blijken de naam De Uithof liever te hebben dan USP. En toch stemde ook EenUtrecht tegen het voorstel van David Bosch. Die is nog steeds niet blij met de nieuwe naam. “De stad en de inwoners hebben er niet zo veel mee”, hij vroeg zich hardop af wat het nut was geweest van de nieuwe naam. “Waarom hebben we die mooie historische naam in de prullenbak gegooid?” Bosch vindt het jammer dat er alleen gekeken is naar internationale uitstraling en marketing, en dat de historische betekenis en de Utrechtse culturele waardes onderbelicht zijn gebleven.
Alle verhalen over 'Wie is de baas op De Uithof?' lees je hier.