Oppositie eist onafhankelijk onderzoek naar mislukt project De Machinerie

Wethouder Eva Oosters van Cultuur
Wethouder Eva Oosters van Cultuur © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De VVD wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het debacle rond De Machinerie. Een evaluatie die werd uitgevoerd door de gemeente zelf, vinden de liberalen onvoldoende. Die evaluatie gaat vooral in de op de rol van de gemeenteraad. Het nieuwe onderzoek zou zich met name moeten focussen op de financiën en de rol van het college van burgemeester en wethouders.
De Machinerie was een project waarin een aantal culturele instellingen samenwerkten, zoals het Nederlands Filmfestival en filmhuis ’t Hoogt. In een pand van de voormalige Central Studios, zou een centrum voor beeldcultuur moeten komen. De financiering zou deels uit subsidies en deels uit investeringen van de eigenaar van het pand bekostigd worden. Door de stijgende bouwkosten en rentes bleek het project niet haalbaar.

Rol van het college

Eerder al toonde de oppositie haar chagrijn over de afwikkeling van het project en de evaluatie van wethouder Eva Oosters (Student & Starter). In een commissievergadering in september vorig jaar kwam aan de orde dat de rol van het college onvoldoende was belicht. Toen waren de antwoorden van de wethouder onvoldoende om het chagrijn weg te halen.
Daarom kwam de VVD vandaag met het voorstel om een onafhankelijk onderzoek te starten. In de motie schrijft Margreet Ramaker dat “de evaluatie een ambtelijke exercitie is geweest, buiten de raad en griffie om en de evaluatie alleen ingaat op de rol van de gemeenteraad, terwijl de rol van het college buiten beeld blijft”.
De wethouder vindt zo’n onderzoek geen goed plan, onder andere omdat het duur is. De fractie van Student & Starter zegt dat dit 25.000 euro kost. Dat laatste leidde weer tot commotie in de raad. Diverse partijen beschuldigden de fractie van Student & Starter van een ongewenst een-tweetje tussen de partij en de wethouder. Dat debatje liep met een sisser af. Of het onderzoek er daadwerkelijk komt, blijkt aan het eind van de avond, als de gemeenteraad over alle voorstellen van de dag stemt.
Naschrift: Aan het eind van de vergadering op donderdagavond, is de motie van de VVD aangenomen. Het onafhankelijk onderzoek gaat er dus komen.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel