Buiten slapen naar Scandinavisch voorbeeld: 'Frisse lucht goed voor gezondheid kindjes'

© RTV Utrecht
Utrecht - De frisse buitenlucht, fluitende vogeltjes en even niet het lawaai van je spelende créchegenootjes. Het fenomeen buitenslapen, ook in de winter, doet bij steeds meer kinderopvangcentra zijn intrede. "Het is nog niet de norm in Nederland, maar ik hoop wel dat het normaler wordt."
In Scandinavië weten ze niet beter. Daar worden de dreumesen en peuters warm ingepakt om buiten te slapen. Bij kinderdagverblijf 't Klavertje in Utrecht-Oost hebben ze de filosofie overgenomen. "Daar is uit onderzoeken gebleken dat het goed is, de geluiden van buiten in combinatie met de buitenlucht", vertelt locatiemanager Phenna Wolsink-Siemons. "Er zijn natuurlijk wel afspraken over bij welke omstandigheden het mogelijk is. De minimumtemperatuur is vijf graden onder nul. Als het warmer dan 25 graden is, gebeurt het ook niet. Met storm en mist doen we het uiteraard niet."
De kinderen krijgen een slaapzakje met daar overheen nog een dikke slaapzak. En indien nodig een mutsje en handschoenen. Te warm aankleden kan ook niet, oververhitting is net zo gevaarlijk als onderkoeling. "We checken de slapende kinderen elk kwartier en de deur staat op een kiertje dus we horen ze meteen. Binnen moeten we de luchtkwaliteit controleren, buiten hoeft dat niet. Het is nog niet de norm in Nederland, maar ik hoop dat het normaler wordt."
Uiteraard zijn er duidelijke afspraken met ouders. "Er moet speciaal toestemming voor worden gegeven. We kunnen het niet zomaar op eigen initiatief doen. Een binnenlopende moeder in 't Klavertje denkt nog weleens terug aan die tijd. "Wij deden het thuis ook altijd. Na het wandelen lieten we onze dochter thuis nog even buiten doorslapen. Dus het was fijn dat het hier ook kon. Ze is nu wat ouder en helaas doet ze het nu niet meer."