Referendum over betaald parkeren in Utrecht: politiek trucje of volkomen terecht? 'Gewoon handig politiek spel'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een "politiek trucje" van de Utrechtse VVD zorgde de afgelopen weken tot chagrijn bij de GroenLinks-fractie in de Utrechtse gemeenteraad. Op die manier probeert de VVD een referendum over betaald parkeren in de hele stad te houden. Toch zijn niet alle GroenLinks-vertegenwoordigers tegen deze manier van politiek bedrijven. Partijprominent en oud-wethouder Frits Lintmeijer vindt het "volkomen terecht" dat de VVD deze truc uithaalt.
Bij de laatste coalitieonderhandelingen heeft GroenLinks bedongen dat betaald parkeren in de hele gemeente wordt ingevoerd. Doordat de coalitie instemde met dat akkoord, is dat besluit dus al genomen. De praktische invoering wordt nu via een belastingmaatregel genomen, en dat soort maatregelen zijn niet referendabel.

Commissiedebat

In een commissievergadering heeft de VVD nu gevraagd om de parkeervisie aan te passen, en dan zou het besluit wel referendabel zijn. De VVD vond in de commissie een meerderheid. Dat kan omdat daar niet de zetelverhouding geldt zoals die in de gemeenteraad is. In een commissie heeft elk aanwezig commissielid een gelijke stem. En dan is de oppositie al snel in de meerderheid.
In de podcast Stadhuisplein zegt Lintmeijer, oud-wethouder van verkeer: "Dat is politiek handig en niks mis mee. Gebruik die instrumenten die je hebt. Daar heb ik geen bezwaar tegen."

Draagvlakmeting

De GroenLinkser kwam bovendien met nog een onthulling. In zijn periode als verkeerswethouder bleek de VVD niet tegen de invoering van betaald parkeren in de hele stad. "Ik had als opponent in de raad ooit Willem Buunk (VVD) en die fluisterde mij toe: 'Voer in godsnaam in één keer dat betaald parkeren in de hele stad in, want dan zijn we van dat puntje puntje puntje af met die draagvlakmeting'."
De VVD is de laatste jaren juist groot voorstander van de draagvlakmeting. Overigens zet Lintmeijer vraagtekens bij de invoering van betaald parkeren in Leidsche Rijn.
Luister hier naar de hele podcast
In de podcast laten oud-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk en journalist Tom Staal (Geen Stijl) weten dat zij vinden dat er een referendum over betaald parkeren in de Domstad zou moeten komen. Staal: "Je kan hier simpel ja of nee op zeggen." Van Dijk vindt het een slechte keuze als er geen referendum komt: "Het is angst voor de stem van de bevolking."
Lintmeijer is kritischer: "Een referendum wat een 'nee' oplevert, lost het probleem van betaald parkeren in grote delen van de stad niet op." Van Dijk vindt het opvallend dat in de stad Utrecht nu juist de VVD naar dit middel grijpt, in de landelijke politiek is de partij juist minder enthousiast over referenda.
Het panel sprak verder over de spreidingswet en over het burgerberaad over oud en nieuw. En ze deden een voorspelling voor de politiek in Utrecht. Zo komen er geen windmolens in Lage Weide en gaat Sharon Dijksma niet naar Rotterdam, verwachten zij.