Dijksma doet oproep aan Eerste Kamer: 'Neem alsjeblieft die spreidingswet aan'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma deed vanmorgen een dringende oproep aan de Eerste Kamer. In het programma WNL op Zondag vroeg ze senatoren aanstaande dinsdag in te stemmen met de spreidingswet. "Wij als gemeenten hebben die wet nodig."
"Op dit moment doen we het niet goed met elkaar", zei Dijksma over hoe de asielopvang nu geregeld wordt. Een aantal gemeenten vangt nu grote aantallen asielzoekers op, terwijl volgens de Utrechtse burgemeester te veel gemeenten hun aandeel niet leveren. "We zijn een fatsoenlijk land en zullen met zijn allen gewoon ons aandeel moeten leveren in de opvang van mensen die hier al zijn."
Daar is volgens Dijksma de hulp van het Rijk bij nodig. "De wet die nu voorligt bij de Eerste Kamer maakt het voor gemeenten mogelijk een eerlijk aandeel te leveren. Zo zorgt die er bijvoorbeeld voor dat kleine gemeenten niet meer minimaal honderd mensen moeten opvangen, maar ook kleinere aantallen die ze aankunnen."

Bollendak

Dijksma deed haar oproep ook als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit is een oproep van lokale overheden, en ook namens de provincies en het COA: help ons alsjeblieft. Wij zijn de uitvoerders en staan elke dag met onze poten in de klei, dus neem alsjeblieft die wet aan."
In het interview ging het ook over de situatie onder het Bollendak in Utrecht, waar zogenoemde veiligelanders al tijden voor problemen zorgen. "Het gaat dan om een heel kleine groep asielzoekers die zorgt voor ongelooflijke problemen", zei Dijksma.
Volgens de burgemeester is een steviger beleid nodig om te zorgen dat die groep teruggaat naar eigen land. Dat lukt nu vaak niet, omdat de landen waar de mensen vandaan komen niet erkennen dat deze mensen uit hun land komen. "Dat moet veranderen. We moeten echt gaan kijken naar waarom mensen niet teruggaan en wat kunnen we doen om dat wel te laten gebeuren. Want ze verpesten het voor de welwillende asielzoekers."