Kat Willem liftte helemaal naar Brabant, maar is na twee maanden gelukkig weer thuis in De Meern

© Erik Slingerland
Utrecht - Erik Slingerland had de moed eigenlijk al opgegeven na twee maanden. Tot de telefoon ging en kat Willem toch gevonden bleek. "Ik dacht eerst dat de vinder het had over de Meernse wijk Veldhuizen, maar Willem was helemaal in het Brabantse Veldhoven terechtgekomen."
Slingerland had posters opgehangen door heel de wijk. In De Meern kon eigenlijk niemand er meer omheen dat de oranje kat Willem niet meer thuis was gekomen. Toch bleef het twee maanden stil rondom Slingerlands zoektocht naar zijn viervoeter.

Liftend naar Brabant

Hoe Willem terecht is gekomen in de voorstad van Eindhoven, weet Slingerland niet zeker. "Omdat hij in een nieuwbouwwijk is gevonden, vermoeden we dat hij is meegereden met een stukadoor of aannemer die hier aan de slag was."
In de nieuwbouwwijk in Veldhoven was het daarom ook onduidelijk van wie die oranje kater was. "Een bewoner had hem wel gezien, maar pas toen hij zag dat Willem vuilniszakken openkrabde voor eten, ondernam de bewoner van Veldhoven actie", vertelt Slingerland. "Daarna heeft hij Willem naar binnen gelokt en door Willems chip wisten ze mij te vinden."

Paar kilo afgevallen

Willem is een paar kilo afgevallen, maar ondanks zijn tijd op straat is hij in goede gezondheid. Slingerland is ontzettend blij dat de kat weer terug is en heeft direct een paar zakken van de kat zijn favoriete 'liquid snack' gekocht. "Het duurde heel even, maar zodra hij mij herkende, sprong hij gelijk tegen me aan om kopjes te geven."
"Willem is pas 5 jaar en had nog een heel leven voor zich, al weet ik niet hoeveel hij er heeft verloren de afgelopen maanden", besluit Slingerland lachend.

Vermiste katten, het komt vaker voor. Zo verdween eind juli de kat Penotti uit de Utrechtse wijk Terwijde. Twee jaar lang was de kat verdwenen, voordat het dier in mei 2021 weer opdook in de wijk Overvecht, op zo'n 7 kilometer afstand van huis. Daar werd Penotti weer herenigd met zusje Duo.

Sommige katten duiken verder van huis op. Zo werd de Utrechtse poes Noelle na vijf weken spoorloos te zijn geweest ineens teruggevonden in Vlaardingen. Niet zo ver weg als Aurelius, maar toch een dikke 70 kilometer van huis vandaan.

En er zijn ook katten die het buiten de grenzen zoeken. Zoals de Utrechtse kat Aurelius, die na zeven maanden werd teruggevonden in het Duitse Bocholt (120 kilometer verderop). Zoals de Duitse Friedo, die vanuit Bremen ineens bij de Jaarbeurs belandde. Waarschijnlijk was de kat met een vrachtwagen meegereisd.