Amersfoortse koffiezetter Noëlle is één van de beste barista's van Nederland

© RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Utrecht - Voor de één is het een ochtendritueel, voor de ander een verslaving: koffie. Noëlle Meis uit Amersfoort geeft er een hele andere invulling aan: zij is professioneel barista en doet zelfs wedstrijden koffie zetten. Afgelopen week eindigde ze bij het Dutch Barista Championship op de vijfde plek en daarmee is ze de beste koffiezetter uit de provincie.
Ze vertelt er enthousiast over achter de bar van Dagger Coffee in de Utrechtse wijk Pijlsweerd, waar ze drie dagen in de week werkt. Tijd voor een interview heeft ze wel, onder één voorwaarde: de gasten en koffie gaan voor. "Maar maak je geen zorgen", lacht ze. "Ik kan wel kletsen en koffie zetten tegelijkertijd."
Haar kennis en kunde heeft ze veelal te danken aan de Utrechtse koffiebar. Een andere barista uit de Utrechtse koffiezaak heeft haar getraind. "Dagger is in dat geval echt een leerplek voor mij: ik ben hier ook echt klaargestoomd voor de wedstrijd", vertelt ze, terwijl ze een cappuccino maakt.

'Ik ben echt een kieskeurige drinker'

Dat ze het zo goed doet in de top van Nederland, komt niet uit de lucht vallen. Al jaren investeert ze in haar koffiecarrière en ze liet zelfs haar pabo-studie voor het zwarte goud varen. Sinds haar vijftiende werkt ze in de horeca en een aantal jaren geleden kwam ze per toeval in de zogeheten 'specialty coffee' – het hogere segment koffie – terecht. "Toen ik latte art kon maken, dacht ik dat ik barista was. Zo blufte ik me die baan in. Later realiseerde ik pas dat koffie echt over iets heel anders gaat."
Noëlle is altijd bezig met koffie: ze werkt achter de bar in Utrecht en is als freelancer overal in te huren waar ze haar nodig hebben. "Ik doe alles met koffie", vervolgt ze. "Echt in de allerbreedste zin van het woord: je kan me vinden op beurzen, familiefeesten, proeverijen of bruiloften. Ik geef workshops of trainingen aan mensen die hun machine niet begrijpen."
En dat terwijl ze zelf helemaal niet zoveel koffie lust: "Ik ben echt een kieskeurige drinker", lacht ze. "Ik dacht altijd dat koffie bitter was, dus vroeger vond ik het echt nooit lekker." Dat veranderde toen ze in de koffie ging werken: "Zo kwam ik erachter dat koffie ook zoet kan zijn, of floraal en zelfs een beetje thee-ïg."

Sterrenchefs

"Iedereen kan koffie zetten", vertelt ze. "Maar ik vergelijk het met mensen die kunnen koken. Dat kan ook iedereen, toch zijn er maar enkele chefkoks." Met koffie is dat net zo, volgens de Amersfoortse. Op professioneel niveau koffiezetten is echt een vak apart: "De kwaliteit moet altijd hetzelfde zijn, je moet het onder tijdsdruk kunnen en je moet alle informatie over de koffie kunnen overbrengen."
Daarnaast is de beleving náást de koffie ook belangrijk volgens Noëlle. "Ik ben altijd bezig met de gasten, ik vraag bijvoorbeeld namen en onthoud wat mensen standaard drinken." Het zorgt ervoor dat mensen zich vertrouwd voelen in de bar en blijven terugkomen. En die vertrouwensband werpt z'n vruchten af: "Mensen vertellen hier ook vaak als eerste wanneer ze in verwachting zijn, omdat ze dan stoppen met cafeïne drinken. Dat mensen dat dan met ons willen delen, is echt heel speciaal."
Er zijn in ieder geval stappen die je zelf kan ondernemen om lekkere koffie te maken, aldus de connaisseur. Er zit veel verschil tussen landen van herkomst en de manieren van branden en er is maar één manier om erachter te komen wat je wil. "Ga naar een speciaalzaak en zeg wat je lekker vindt en laat hen helpen bij het kiezen van de bonen."