OM: Jonge verdachte van explosie bij Utrechts restaurant probeerde eigenaren en coffeeshop af te persen

© Koen Laureij
Utrecht - Een 19-jarige Utrechter die wordt verdacht van het veroorzaken van een ontploffing bij restaurant Topkapi aan de Amsterdamsestraatweg, probeerde dat restaurant volgens het Openbaar Ministerie samen met anderen af te persen. Hij zou een dag later ook betrokken zijn geweest bij een poging om een coffeeshop in de Utrechtse wijk Lombok af te persen. Bij de aanhouding van de jonge verdachte werd een vuurwapen met munitie gevonden. Ook had hij een grote hoeveelheid zwaar illegaal vuurwerk: 159 stuks Cobra 6. Criminelen gebruiken die vaak voor explosies bij woningen of andere panden en bij plofkraken.
In de Utrechtse rechtbank was vandaag de eerst zitting in de rechtszaak tegen de Utrechter, die tijdens de ontploffing - begin oktober - pas 18 jaar oud was. Hij zou het explosief zelf hebben gemaakt. De verdachte was zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij werd vertegenwoordigd door zijn advocaat.

Dreigbrief en telefoontje

In de nacht van 1 oktober werd de pui van het restaurant aan de Amsterdamsestraatweg zwaar beschadigd door de ontploffing. Een paar dagen eerder hadden de eigenaren een afpersingsbrief op de deurmat gevonden. Daarin werd gedreigd dat zij de deuren voorgoed zouden kunnen sluiten als zij niet snel 10.000 euro in Bitcoin zouden overmaken. Ook werd de eigenaar gebeld door iemand die dreigde de zaak te zullen doorzeven op een moment dat er klanten binnen zaten. Er is een opname gemaakt van dat gesprek.

Tekst dreigbrief restaurant
Beste eigenaren, Hierbij ontvangen jullie deze brief van ons. Wij eisen 10000 euro in Bitcoin. Jullie deadline is tot en met 28 september 2023 18:00 uur. Zal het volledig bedrag niet voor dat tijdstip erop staan kunnen jullie je deuren voorgoed sluiten.


Dreigtelefoontje
"Ik heb jou waarschuwing gegeven. Luister, ik heb jou die code gestuurd. Binnen een uurtje heb je code. Anders ga je straks meemaken. Doorzeef je zaak als mensen binnen zitten. Uurtje, anders doorzeef ik die zaak."

Coffeeshop

Een dag na de explosie aan de Amsterdamsestraatweg werd ook bij coffeeshop De Wolf aan de Laan van Nieuw-Guinea een afpersingsbrief bezorgd. De afzenders dreigden dat de zaak zou worden opgeblazen of beschoten als er niet binnen een dag 8.000 euro in Bitcoins zou zijn gestort op een bijgevoegd Bitcoin-adres.

Tekst dreigbrief coffeeshop
Beste coffeeshop de wolf, Hierbij ontvangen jullie deze brief van ons. Wij eisen 8000 euro in Bitcoin te ontvangen van jullie. Deadline is tot en met 2-10-2023 18.00. Zullen jullie niet voor die tijd betalen op een of andere manier kan je veel verschillende dingen van onze kant verwachten dat je zaak wordt opgeblazen of beschoten wat voor ons beter werkt op dat moment hoop jullie genoeg te hebben geinformeerd als het betaald word horen jullie niks meer zo niet hoor je het wel.

De verdachte werd op 5 oktober samen met twee andere Utrechters aangehouden. Het is niet duidelijk welke rol zij speelden in deze zaak en of zij ook door het OM worden vervolgd. Het onderzoek naar de afpersingen is nog niet helemaal gereed, vertelde de officier van justitie tijdens de inleidende zitting.

Deskundigenrapport

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut komen binnenkort met een rapport over DNA-sporen die zijn aangetroffen van de verdachte. Ook is zijn stem vergeleken met het stemgeluid op de opname van het dreigtelefoontje dat binnenkwam bij Topkapi.
De rechtbank hoopt de zaak tegen de jonge Utrechter dit voorjaar af te kunnen handelen. Op 5 april is er nog een tussenzitting in de zaak.