Feest: de Domtoren gaat dit jaar uit de steigers, maar wie knipt het lintje door?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als de Domtoren helemaal uit de steigers is, staat Utrecht "een mooi feest te wachten". Dat zei wethouder Dennis de Vries vandaag tijdens het vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad. Hoe het feest er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.
De festiviteiten staan gepland voor de tweede helft van dit jaar. De Vries denkt nog na over een exacte datum, meldde hij na de vergadering in de wandelgangen. “Het zou na de zomervakantie kunnen. Behalve als de werkzaamheden uitlopen, dan lukt dat dus niet. Een andere optie is het combineren met een ander feest, bijvoorbeeld Sint-Maarten.”
Voor het feest heeft de wethouder 30.000 euro beschikbaar. Dat bedrag zit in het budget voor de restauratie van de Dom. Raadslid Hester Assen wilde van de wethouder weten of er bij de restauratie geld overblijft waardoor er extra budget is voor het feestje. Daarop zei De Vries dat de eindafrekening pas veel later klaar is, en dat hij dus niet op tijd weet of er daarbij geld overblijft.

Komt de koning?

Dat het feest op één moment, in plaats van verspreid over meerdere dagen, plaatsvindt lijkt wel besloten. De Vries denkt nog na over een prominente gast die bij de opening aanwezig zal zijn. Wie dat is, wil hij nog niet zeggen. Dat die prominente gast bij de vorige oplevering na restauratie de toenmalige koningin Beatrix was, kon hij daarentegen nog wél noemen.
De PvdA benadrukt dat het feest niet alleen voor prominenten moet zijn, maar juist voor alle Utrechters. En Hester Assen wil graag dat er na de oplevering veel schoolkinderen naar de Dom komen. “We beseffen dat zo’n actie geld kost, maar we denken wel dat er iets mogelijk moet zijn”, aldus het PvdA-raadslid. “Zo kun je gericht schoolklassen uitnodigen uit buurten waarvan we weten dat een bezoek aan de binnenstad, en dus de Domtoren, niet vanzelfsprekend is. Omdat de inkomens er lager liggen bijvoorbeeld. Een andere optie is alle U-pashouders een gratis kaartje geven.”