Tripjes naar koude Scandinavische oorden zijn hot op Vakantiebeurs: 'Goed alternatief voor de standaard skivakantie'

© Pixabay
Utrecht - Vakantie in eigen land is uit, tripjes naar winterse oorden zijn in. Ten minste, de aanbieders van Scandinavische reizen zijn het er op de Vakantiebeurs unaniem over eens: de vraag naar winterse activiteiten wordt steeds groter. "Mensen willen heel graag mooie foto's maken van het noorderlicht."
De mierzoete besneeuwde kerstspecial van BNNVARA-serie Dertigers in Lapland, de emotionele eindejaarscampagne van de Staatsloterij in 2022 ("wacht niet tot geluk je overkomt, maak je droomreis naar Lapland nu") of het winterse vervolg van de RTL-hitserie B&B Vol Liefde: media lijken besneeuwde bestemmingen al even omarmd te hebben.
Wat was er eerder, het kip of het ei? Is de mediagenialiteit van een husky-trektocht of romantisch hutje in de sneeuw de oorzaak of juist het gevolg van de verhoogde vraag naar deze bestemmingen? Hélène Comaita van Norske Noorwegen Reizen weet het niet zeker. Maar dát de kou hot is, is voor haar een gegeven.
"Vorig jaar zagen we allemaal de beelden van groene pistes in de bekende skigebieden. Door klimaatverandering zien mensen hun skivakantie in het water vallen, en daarom zoeken ze andere bestemmingen. Vooral Noorwegen en Lapland zijn daarbij populair."

Après-ski

Voor vriendengroepen die na het skiën graag wat biertjes wegtikken in een Yeti-bar zijn die bestemmingen minder geschikt, volgens Comaita kennen de Scandinavische landen geen après-ski-cultuur en alcohol kost in landen als Zweden en Noorwegen een klein vermogen. "Maar voor gezinnen die hun skivakantie willen combineren met andere winterse activiteiten, zoals een huskyrit, is het echt een heel mooi alternatief. Je ziet ook dat steeds meer vliegmaatschappijen zich op directe vluchten naar het noorden toeleggen, dat toont wel aan dat de vraag er dus is."
Ook Robert van Dijk van Aurora Reizen ziet in de wintermaanden steeds meer mensen richting het noorden afreizen, van de bestemmingen die hij aanbiedt is vooral IJsland populair. "Vanwege het noorderlicht. Onder hobbyfotografen is het land heel geliefd: je kunt er prachtige foto's maken." Van Dijk verwacht dat Groenland dit jaar ook een vlucht gaat nemen in populariteit, omdat er drie vliegvelden bij komen.
Robert van Dijk (rechts) van Aurora Reizen denkt dat Groenland dé bestemming van dit jaar wordt.
Robert van Dijk (rechts) van Aurora Reizen denkt dat Groenland dé bestemming van dit jaar wordt. © RTV Utrecht / Evie Westland

'Hoe kom je erop?' – deze gadgets zijn óók Vakantiebeurs

Luchtvaartmaatschappijen, kampeerbedrijven of de usual suspects zoals de ANWB: sommige ondernemers verwacht je gewoon te zien op de Vakantiebeurs. Maar niet alle kraampjes zijn even voor de hand liggend. Wie niet goed oplet heeft voor -ie het weet een potje chocoladepasta in handen, krijgt een ontharingsbehandeling of vindt een hoesje tegen zadelpijn. Maar ook dát is de Vakantiebeurs.

Opblaasbaar zonnebedje met powerbank
Marinde van mr. E-zy laat hem vol trots zien: een automatisch opblaasbaar zonnebedje. "Even thuis opladen, en je kunt hem dertig keer opblazen. Met een minuutje zit -ie vol en hij ligt echt heerlijk, probeer maar. Er zit ook een powerbank in, waarmee je je telefoon kunt opladen. Dan gaat hij wel wat sneller leeg, hoor. Vooral kampeerders nemen hem graag mee, het bespaart veel ruimte."

Onthaarpads
Zeg je vakantie, zeg je korte broek en blote benen. Het is dus helemaal niet gek dat er een kraampje met ontharingspads van Allure Kristalpad op de beurs te vinden is en voor de verslaggever van dienst er erg in heeft wordt er al een stukje been onthaard. "Met de pads blijven je benen veel langer glad dan gewoon scheren en het wordt ook allemaal veel zachter", verzekert de verkoopster.

Zacht zadelhoesje
Een heus debuut op de Vakantiebeurs is er voor Stop Zadelpijn. "Normaal staan we op de Gezondheidsbeurs, maar die gaat dit jaar niet door. Daarom besloten we dit jaar hierheen te gaan. Maar je vindt ons bijvoorbeeld ook op de Fiets- en Wandelbeurs. Vakantiegangers houden nu eenmaal van fietsen, en voor langere stukken is het belangrijk om een goed zadelhoesje te hebben."

Cancelen

Bij de stand voor Jordanië, een hal verder, is de stemming minder enthousiast. "Toeristen cancelen door de oorlog in Israël het volledige Midden-Oosten", zegt Marwa Alnimer somber. Zij en haar collega Valeria van Kinda Travel staan tóch gewoon op de Vakantiebeurs, juist om uit te stralen dat Jordanië ook nu prima te bereizen is.
Het loopt er vooralsnog geen storm. Als er al bezoekers komen, vragen ze zich vooral af of het wel veilig is om naar een buurland van Israël af te reizen. "Hotels moeten sluiten, omdat er bijna geen toeristen meer komen. Vooral uit de Verenigde Staten blijven veel mensen weg."

Jeruzalem

Alnimer pakt de Instagrampagina van haar reisbureau erbij. "Kijk, deze hebben we gisteren nog geplaatst", zegt ze bij een foto van lachende toeristen op een kameel in de woestijn en een video van een groep Ecuadoriaanse toeristen die om beurten in de camera verzekeren dat het écht heel fijn en veilig is in Jordanië, zolang je maar wegblijft van de grens met Israël en Palestina. "Een ouder echtpaar vertelde net nog dat hun kinderen niet wilden dat ze hierheen afreisden. Schrijf alsjeblieft op dat mensen gewoon veilig deze reis kunnen maken", verzucht ze.
Marwa Alnimer (links) en Valeria Lapenna hopen dat mensen toch naar Jordanië komen.
Marwa Alnimer (links) en Valeria Lapenna hopen dat mensen toch naar Jordanië komen. © RTV Utrecht / Evie Westland
Israël zelf is de grote afwezige op de vakantiebeurs, al is er even verwarring bij een kraampje met Jeruzalem-flyers. Het blijkt om het Sloveense Jeruzalem te gaan: een wijnregio in het Oosten van Slovenië. En ja, ook daar is het "hartstikke veilig", benadrukken de standhouders.