Gemeente Utrecht huurt extra hulp in om afval op te halen: 'Het is nu best even een zooitje'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht loopt achter met het inzamelen van afval. Daarom wordt er hulp ingehuurd om het probleem op te lossen. De vuilniszakken stapelden zich de afgelopen weken op maar met de extra hulp hoopt de gemeente dat alles in de loop van volgende week is weggehaald.
Ver hoeft wethouder Susanne Schilderman niet te kijken om te zien dat het ophalen van afval in Utrecht niet soepel gaat. De vuilniszakken en kerstbomen staan ook bij haar voor de deur op en om de containers heen. Kapotte vuilniswagens, zieke collega's en kerstbomen zorgen ervoor dat ze hulp van buitenaf inschakelt.
"Het is altijd een lastige tijd van het jaar door extra afval door de feestdagen en de kerstbomen maar er gaan nu een aantal dingen mis", zegt ze. Er zijn collega's ziek en een aantal wagens kapot. "Het is best even een zooitje geworden." Deze tijd van het jaar is ook niet ideaal voor het materiaal. "Vuilniswagens hebben veel bewegende onderdelen en je kan je voorstellen dat met zout en vorst het net wat minder goed loopt."
Daarnaast is er meer afval dan normaal. Bijvoorbeeld door verpakkingen van de kerstcadeaus die online zijn besteld en de kerstbomen die de deur uit gaan. Een deel van de wagens is dan ook bezig met het ophalen van kerstbomen.

Melding maken

Er is een bedrijf ingehuurd om de stad zo snel mogelijk schoon te vegen maar Schilderman hoopt ook op een beetje hulp van Utrechters. "Houd het afval even binnen of loop door naar een volgende container", zegt ze.
Afval dat wordt bijgeplaatst zorgt namelijk voor extra werk. Er zijn wagens die containers kunnen legen en wagens die zakken kunnen meenemen. Als er zakken op het plateau van de container staan kan die niet worden geleegd. Er moet eerst een andere wagen komen om de zakken weg te halen waardoor het hele proces langer duurt.
"We kunnen op de computer zien hoe vol de containers zijn maar als er dingen bij staan kunnen we dat niet zien van te voren", daarom vraagt ze inwoners online melding te maken als er zakken naast een container staat. "Dan komen we direct met de goede wagen", zegt ze.
Door de extra hulp is de verwachting dat het probleem volgende week is opgelost.