Rechter vernietigt besluit minister, sluiting kinderhartcentrum UMC Utrecht van de baan

© ANP
Utrecht - Het kinderhartcentrum in Utrecht mag open blijven. De rechtbank Midden-Nederland heeft de beslissing van oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid om de kinderhartcentra te concentreren vernietigd. Volgens de rechtbank was de keuze van de minister onvoldoende gemotiveerd en onderbouwd.
UMC Utrecht mag dus kinderen met een aangeboren hartafwijking blijven opereren. Samen met het kinderhartcentrum in Leiden/Amsterdam gaat UMC Utrecht kijken naar een alternatief voor de toekomst van kinderhartchirurgie. De minister van Volksgezondheid moet kijken of en hoe de concentratie van kinderhartcentra nu wordt voortgezet.
Volgens de rechtbank zijn de ziekenhuizen het eens over het belang van de concentratie van kinderhartcentra om daarmee de continuïteit en kwaliteit te waarborgen. "De minister mag op grond van de wet zo’n keuze maken, maar die moet dan wel zorgvuldig gemotiveerd en feitelijk onderbouwd zijn", aldus de rechtbank. Dat is niet voldoende gebeurd.

Foute cijfers

Het aantal operaties in kinderhartcentra is relatief laag. Als die operaties over vier ziekenhuizen worden verdeeld, voeren artsen te weinig operaties uit om op niveau te blijven. Oud-minister Kuipers besloot daarop om de kindercentra in Rotterdam en Groningen te concentreren en de andere locaties te sluiten. Maar Kuipers baseerde zich onder andere op onderzoek waaruit blijkt er zestig operaties per jaar nodig zijn om de kwaliteit van kinderhartzorg te waarborgen. Die cijfers kloppen niet, aldus de rechtbank. De minister had zich daar ook niet aan mogen vasthouden.
Dat neemt niet weg dat concentratie van de zorg nodig is, ook volgens de ziekenhuizen in Utrecht en Leiden/Amsterdam. Maar zij vinden dat het besluit om locaties te sluiten te snel is genomen.
Ook is de sluiting in Utrecht slecht voor kinderen met kanker, aldus het UMC en het Prinses Máxima Centrum. Door de sluiting in Utrecht zouden kinderen met kanker die onder behandeling staan in Utrecht onnodig naar andere locaties vervoerd moeten worden.
UMC Utrecht laat weten verder te gaan met de eerder aangekondigde samenwerking met het kinderhartcentrum in Leiden/Amsterdam. “Voor ons staan de kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg in de toekomst voorop. Wij roepen daarom op tot meer samenwerking tussen de verschillende umc’s, waarbij bijvoorbeeld juist de professionals gaan reizen in plaats van patiënten."