Darkroom in technoclub of sauna? Utrecht wil dat makkelijker maken

De Utrechtse club Basis is een van de locaties waar Willem een feest wil organiseren.
De Utrechtse club Basis is een van de locaties waar Willem een feest wil organiseren. © ANP
Utrecht - Het moet in Utrecht makkelijker worden een darkroom te openen bij een horecabedrijf of evenement. Dat meldt het college in een raadsbrief. Ondernemer Willem*, die graag feesten met zo'n darkroom wil organiseren, is zowel blij als sceptisch over de plannen. "Eerst zien, dan geloven. Maar fijn dat er eindelijk wat beweging is."
In de raadsbrief stelt het college van meerdere ondernemers gehoord te hebben dat er behoefte is aan darkrooms. Dat zijn verduisterde ruimtes waar bezoekers seksuele handelingen kunnen verrichten. Als het aan het college ligt, is het straks mogelijk zo'n darkroom te vestigen in bijvoorbeeld een technoclub, mogelijk zonder speciale vergunning.
Willem is één van de ondernemers die al langer pleit voor deze mogelijkheid. Hij deed eerder een aanvraag voor een darkroom bij een feest dat hij wilde organiseren in Club BASIS aan de Oudegracht, maar kreeg toen nul op het rekest. De plannen van het college lijken dus goed nieuws. "Zeker. Maar het is vooralsnog alleen een plan. We zijn er nog niet."

Nette, schone ruimte

Hij is vooral benieuwd naar hoe het beleid er straks uit komt te zien. Want tot nu toe was het zo dat je alleen een darkroom kon openen bij een zogenoemd seksbedrijf. En dat heeft volgens Willem meerdere nadelen. "Vind daar maar eens een locatie voor. En ook wil geen bank dan met je samenwerken."
Bovendien vindt hij dat een darkroom losstaat van een seksbedrijf. Want, zo redeneert hij, er worden in een darkroom geen seksuele diensten aangeboden. "Het gaat om vrijwillige seksuele handelingen. Een ruimte waar je je kunt afzonderen."
Volgens hem gebeurt dat nu ook al, maar dan vaak op het toilet. "En daar hebben andere mensen last van. Het is toch veel beter een nette, schone ruimte in te richten waar mogelijk ook voorbehoedsmiddelen aanwezig zijn?"

Feesten en sauna

Willem hoopt daarom dat in de uiteindelijke plannen ruimte is voor allerlei verschillende soorten bedrijven om een darkroom te openen. "Of dat nu een technoclub, seksbioscoop of gaysauna is." In de raadsbrief laat het college weten later met meer uitgewerkte plannen te komen. Het is niet bekend wanneer dat is.
Dan is Willem er overigens nog niet. Hij wil graag een horecabedrijf starten waar hij technofeesten met darkroom kan geven, maar het vinden van een locatie is lastig. "Er zijn in Utrecht amper plekken waar je tot 04.00 uur 's nachts muziek mag draaien. Maar dit geeft wel hoop dat als ik iets vind, dat er dan ook een darkroom bij mag."

*De naam Willem is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.