Verslaafde Utrechter hoeft niet terug de cel in na mislukte overvallen winkelcentrum Lunetten

© Ingezonden foto
Utrecht - De 45-jarige Utrechter die in juni vorig jaar een supermarkt en een drogisterij in winkelcentrum Lunetten overviel, hoeft niet terug de cel in. Omdat hij behandeld wordt voor zijn crackverslaving, vindt de rechter het niet verstandig hem weer vast te zetten. Wel krijgt de man een voorwaardelijke straf, een lange proeftijd en een aantal bijzondere voorwaarden.
Op 28 juni stapte F.D. 's ochtends met een groot keukenmes de Albert Heijn binnen. "Hier met je geld", riep hij tegen een caissière, die wat geld uit haar kassa op de loopband gooide. Maar haar collega van de servicebalie ging achter haar staan, sloot de lade en zei dat de overvaller niets kreeg. Daarop nam hij de benen.
Ongeveer twee uur later besloot hij een nieuwe poging te wagen, ditmaal bij de Trekpleister zo'n 50 meter verderop. Ook daar droop hij zonder buit af. Later die middag wilde hij het nogmaals bij de AH proberen, maar werd hij onderweg daarnaartoe door agenten herkend en aangehouden.

Crackverslaving en waanstoornis

De man is vandaag door de rechter veroordeeld voor het overvallen van zowel de AH als de Trekpleister en voor het bedreigen met geweld van de medewerkers. De rechtbank neemt hem met name kwalijk dat hij geen rekening hield met zijn slachtoffers en dat hij "alleen oog had voor zijn eigen financiële gewin om daarmee zijn zucht naar drugs te bevredigen".
Toch hoeft F.D. niet terug de cel in. Bij hem is een waanstoornis en een crackverslaving vastgesteld en daarom adviseerde de reclassering eerder al hem een voorwaardelijke straf op te leggen. Daar gaat de rechter in mee. De man krijgt daarom een celstraf van 540 dagen met aftrek van voorarrest, waarvan 363 dagen voorwaardelijk.
Aan het voorwaardelijke deel zijn verder een aantal voorwaarden verbonden. Zo krijgt de man een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling, krijgt hij een drugs- en alcoholverbod én een locatieverbod voor winkelcentrum Lunetten.