'Patiënten willen vaak minder pillen, maar kaarten dat onvoldoende aan'

© Pixabay
Utrecht - Veel langdurige medicijngebruikers willen anders omgaan met medicijngebruik, dat meldt Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Patiënten twijfelen bijvoorbeeld aan het nut van de medicatie of hebben last van bijwerkingen. Volgens onderzoek van het Utrechtse instituut willen ze vooral het gebruik herzien van bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, antidepressiva en maagzuurremmers. Dat zijn ook de meest voorgeschreven medicijnen.
Ondanks de ontevredenheid over het medicijngebruik praten patiënten er niet vaak met hun arts over, ze vrezen bijvoorbeeld dat die toch geen tijd heeft. "Bijna 40 procent van de patiënten is ontevreden met de medicijnen die ze gebruiken", zegt IVM op basis van een eigen steekproef onder 2500 gebruikers.
IVM: "Hoewel de helft van hen iets zou willen veranderen aan de medicijnen, bespreekt slechts 30 procent dat met een (huis)arts of apotheker." Ze denken soms ook dat aanpassing misschien toch niet mogelijk is, maar gaan het gesprek niet eens aan. Dus wordt gewoon het volgende herhaalreceptje maar weer naar de apotheek gebracht.

Periodieke check

Intussen kunnen toestand en lichaam van de gebruiker in de loop der tijd ook veranderen, waardoor een ander medicijnprogramma aan de orde komt. Een periodieke check voor alle gebruikers van medicijnen is aan te raden, vindt IVM. Artsen en apothekers moeten er zelf met hun patiënten over spreken. Het initiatief zou niet alleen bij de patiënt moeten liggen.
Het is vandaag de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. In 2023 gebruikte 14 procent van slikkers en prikkers vijf of meer medicijnen. En 2 procent nam meer dan tien medicijnen chronisch in.