GroenLinks in Stadhuisplein Utrecht over knip Ledig Erf: 'Ik word blij van hoe mooi het wordt'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Zuiderpoort van Utrecht wordt een mooi gebied om te verblijven, te fietsen en te wandelen. Dat zegt vriend en vijand over het gebied rond het Ledig Erf en Station Vaartsche Rijn. Bij een uitzending van Stadhuisplein op BingoFM waren onder andere GroenLinks en de VVD te gast. Dat het gebied mooier wordt, daarover zijn beide partijen het eens. Over de rest niet, bleek tijdens een tumultueuze uitzending.
Het college van B&W wil een knip voor autoverkeer maken op het Ledig Erf. Dat is de weg buiten de singels in de zuidelijke binnenstad. Vroeger reden daar de dubbelgelede bussen van lijn 12 naar De Uithof. Sinds die zijn vervangen door de tram is het er een stuk rustiger. Wethouder Lot van Hooijdonk wil nu van de straat langs de singel een plein maken, en daar is geen ruimte voor auto's.

Participatie

In 2021 zijn omwonenden gevraagd wat ze van de plannen vinden. Ze kregen de keuze uit meerdere varianten. De variant waarbij er geen knip kwam was het meest populair. De gemeenteraad besloot toen om twee varianten uit te werken, eentje met knip en eentje zonder knip, waarbij het Ledig Erf een fietsstraat zou worden. Maar bij de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen van 2022 besloten de collegepartijen om toch een knip in te voeren en de variant met de fietsstraat links te laten liggen.
In de uitzending van Stadhuisplein maakt Marijn de Pagter (VVD) zich er nog boos over. "Waar het misgaat is dat de gemeenteraad heeft besloten om ze allebei (de twee varianten, red) uit te werken. En leg ze in de inspraak", zei De Pagter in de uitzending. "Maar wat doet de coalitie met GroenLinks aan de leiding? Die gaan toch voor het plan wat ze al hadden." Daarmee verliest de burger het vertrouwen in de politiek, meent de liberaal.
Tekst gaat door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Fred Dekkers (GroenLinks) denkt dat het gebied veel mooier wordt. Hij zegt er blij van te worden hoe bijvoorbeeld het Ledig Erf en de Balijelaan er in de toekomst uit gaan zien. En dat geldt volgens hem ook voor de mensen die daar wonen. "Mensen in de Rivierenwijk vinden het prachtig dat de Rijnlaan aangepakt wordt. Een heleboel straten worden mooier, beter oversteekbaar en groener", zegt Fred Dekkers.
Opmerkelijk is de ommezwaai van de PvdA. Voor de verkiezingen waren die voor het tweesporenbeleid, om zowel een variant met knip als zonder knip te onderzoeken. Raadslid Mohamed Talhaoui staat nu volkomen achter de keuze om alleen voor de knip te gaan. Al geeft hij toe dat de PvdA tijdens de onderhandelingen hier niet voor was.