Krakers Utrechtse Sterrenwijk moeten binnen 48 uur vertrekken

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De krakers van vier sociale huurwoningen in de Utrechtse Sterrenwijk moeten binnen 48 uur de woning verlaten en alle sleutels aan woningcorporatie Bo-Ex geven. Dat heeft de rechter vandaag besloten in een kort geding dat was aangespannen door Bo-Ex. Volgens de rechter heeft de woningcorporatie er alle belang bij de woningen snel leeg te krijgen, om daarna te beginnen aan de kluswerkzaamheden.
Krakers trokken in oktober in de woningen omdat ze naar hun mening veel te lang leeg stonden, wat in deze tijden van woningnood extra schrijnend is. Ook een aantal partijen in de Utrechtse gemeenteraad snapt niet waarom Bo-Ex niet opschiet met de renovatie, want niet alleen in de Sterrenwijk, maar ook elders in de stad staan woningen lang leeg.
De woningcorporatie zei dat er "helaas" vertragingen waren in het onderhoud, maar inmiddels zouden ze weer op schema liggen. De woningen in de Sterrenwijk moeten eind dit jaar worden opgeknapt, maar tot die tijd komen er wel weer bewoners in, via de "reguliere verhuur". Daarom wil Bo-Ex de huizen snel leeg hebben, om de noodzakelijke reparaties te verrichten.
De woningcorporatie heeft de krakers eerst per brief gevraagd te vertrekken, maar daar hadden ze geen zin in. Daarom stapte Bo-Ex naar de rechter om ontruiming te vorderen. Van alle krakers was er eentje op de zitting aanwezig. Hij erkende wel dat hij niet juist heeft gehandeld door de woning te kraken, maar zegt dat hij dat heeft gedaan omdat hij wanhopig is. Hij heeft zijn vorige woning na zijn echtscheiding verlaten, zodat zijn ex-partner en zijn kinderen daar konden blijven wonen. Maar het is hem daarna niet gelukt een voor hem betaalbare, woning te vinden.
De voorzieningenrechter begrijpt dat de man in een zeer vervelende situatie verkeert, maar dat maakt het kraken van de woning volgens de rechter nog niet rechtmatig. Ook hoeft Bo-Ex hem na deze actie geen voorrang te verlenen. Dat zou immers ten koste gaan van anderen die daar wel recht op hebben. Net als alle andere krakers moet de man binnen 48 uur vertrekken.
Twee van de vier krakersgroepen hebben al via hun advocaat laten weten dat ze de woning zo snel mogelijk gaan verlaten. Van de krakers op het derde adres is dat onbekend. Wel draaien ze allemaal op voor de gemaakte proceskosten, omdat ze in het ongelijk werden gesteld. Per adres is dat 472,39 euro.