Barbershop of koffietent? Utrechters mogen meedenken over nieuwe bestemming brugwachtershuisje

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht zoekt een nieuwe bestemming voor het brugwachtershuisje op de Oranjebrug en roept inwoners op om met ideeën te komen. Hoe staat het eigenlijk met andere brugwachtershuisjes in onze provincie? Wij kijken op twee plekken waar al een transformatie geslaagd is.
In Maarssen propten ze een theater, escaperoom, atelier én de VVV in een voormalig brugwachtershuisje. Cultuurmakelaar Marcel Blekendaal is ontzettend blij met 'zijn' huisje. "Soms is er een kleine tentoonstelling. En in de zomer zet ik twee stoelen en een schaakbord buiten, daar wordt ook leuk op gereageerd."

Meer waard dan een paar ton

"Het is eigenlijk beleid van de gemeente om de panden te verkopen", vertelt Blekendaal, maar hij hoopt dat zijn huisje nog lang zal blijven. Maar dat is de vraag. "Dus ik moet zorgen dat ik er een groot succes van maak." Volgens Blekendaal is het zonde als het cultuurhuisje verdwijnt. "Het is zo'n mooi plekje. We moeten het behouden voor de gemeenschap." De maatschappelijke waarde is volgens hem veel groter dan de paar ton die het gebouwtje eenmalig kan opbrengen.
Cultuurmakelaar Marcel Blekendaal laat trots 'zijn' getransformeerde brugwachtershuisje zien.
Voor het Utrechtse huisje heeft hij ook genoeg ideeën. "Het zijn bij uitstek plekken voor creatieve mensen om iets te bedenken. Het zou mooi zijn als iedereen er gebruik van kan maken en het niet van één iemand is."

Koffietent op de Oranjebrug?

Op de Oranjebrug tussen de Utrechtse wijken Hooggraven en de Rivierenwijk, hebben mensen wel oren naar wat reuring op die plek. Wat precies? Dat maakt de voorbijgangers niet veel uit. Ze hebben ideeën genoeg.
Op de Oranjebrug in Hooggraven speculeren voorbijgangers over een nieuwe bestemming voor het brugwachtershuisje.
De wandelaars weten niet dat twee bruggen verderop, bij het Ledig Erf, al een brugwachtershuisje een andere bestemming heeft gekregen. Kapper Pascal Bannink heeft daar een barbershop. En dat past net: bij binnenkomst bots je nog net niet tegen de kappersstoel, beneden staat nog een stoel. Er kunnen dus twee klanten tegelijk geknipt worden, maar dat wil niet zeggen dat hij het niet druk heeft. Wie een afspraak wil maken, moet minimaal twee weken wachten.
Barbier Pascal Bannink heeft zijn kapperszaak in een oud brugwachtershuisje.
Wat er in de toekomst in het brugwachtershuisje op de Oranjebrug komt is nog niet bekend. Deze week kunnen bewoners hun ideeën indienen, daarna wil de gemeente een stemming organiseren om het meest populaire idee te bepalen.