Doorn maakt zich op voor schaatspret, waarschuwing voor onbetrouwbaar natuurijs

© ANP
Utrecht - De komende dagen is er sprake van lichte of matige vorst en dat betekent dat er "met zekerheid op een opgespoten natuurijsbaan" zal kunnen worden geschaatst, meldt Weeronline. Bij de Doornsche IJsclub vinden vanavond en vannacht de laatste voorbereidingen plaats.
Volgens het weerbureau staan we aan het begin van een koude, droge en vrij zonnige periode. Dat betekent dat het tot en met woensdag koud is overdag, met waarden rond het vriespunt en tijdens de nachten lichte tot matige vorst. De gevoelstemperatuur kan door een overwegend matige noordoostenwind soms ruim 5 graden lager liggen.
De Doornsche IJsclub, die begin december ook al open was, is druk met de voorbereidingen en gaat naar alle waarschijnlijkheid morgenochtend om 08.00 uur open. Vrijwilligers zullen vanavond en vannacht in ploegendiensten water opspuiten, waarna de temperatuur de rest doet.

IJsclub Siberia later in de week open?

IJsclub Siberia in het Utrechtse Overvecht houdt de weersverwachting nauwlettend in de gaten. De eerste dagen zal de natuurijsbaan in Park De Watertoren waarschijnlijk nog niet open kunnen. Heel misschien kan dat 12, 13 en 14 januari wel, ook al is er dan minder vorst. Voorzitter Robbert van Vliet legt uit hoe dat kan: "De locatie zelf kan als vrieskist gaan werken. Natuurijs om de ijsbaan heen bevriest ook. Dus ondanks iets hogere temperaturen blijft het ijs hard. We hebben geen onderstroom. Eigenlijk net als een regenplas op straat."

Uiterwaarden gevaarlijk

Behalve op natuurijsbanen zal zich natuurijs vormen op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten. Maar, zo waarschuwt Weeronline, daar kan het ijs vaak onbetrouwbaar zijn. "Dit omdat het waterpeil langzaam zal zakken en hierdoor komt dan lucht onder het ijs terecht in plaats van water. Omdat er redelijk wat wind staat zal ijsgroei op grotere wateroppervlakten moeizaam gaan."
Vanaf donderdag is er naar verwachting meer bewolking aanwezig en lijkt de temperatuur vaker boven het vriespunt uit te komen. Ook de nachten zullen dan waarschijnlijk minder koud verlopen.