Nieuwe banden voor Dierenambulance dankzij donatievloedgolf: 'Ik ben sprakeloos'

© RTV Utrecht
Utrecht - Dankzij een ware donatievloedgolf heeft de Dierenambulance Utrecht de banden van de ambulance, die tijdens de jaarwisseling allemaal werden lekgestoken, kunnen repareren. Medewerkers begonnen online een inzamelingsactie, met groot succes. "Ik ben sprakeloos."
Nietsvermoedend arriveert Hettie van Oostenbrugge op 1 januari op haar werk bij de Dierenambulance in Utrecht Noordoost. Terwijl ze de ene auto parkeert, ziet ze dat de andere auto een lekke achterband heeft. Toch schrikt ze als ze dichter bij de ambulance komt. Niet één, maar alle vier de banden zijn lek. Lekgestoken, ziet ze als ze het nog beter bekijkt van dichterbij. "Ik was boos toen ik zag dat het messteken waren. Wie doet nou zoiets?"

Tweede keer in korte tijd

Het is niet de eerste keer dat de Dierambulance in Utrecht doelwit is van vandalisme. Afgelopen maand werd er nog ingebroken in de andere ambulancewagen. Daarbij is een ruitje ingetikt en vervolgens het navigatiesysteem gestolen. De Dierenambulance moet het normaal gesproken al hebben van donaties, maar startte naar aanleiding van de inbraak een inzamelingsactie.
"Om drie weken later weer een inzamelingsactie te starten voelde echt te schooierig. Dus dat wilde ik niet", vertelt Hettie. Toch kwam deze er wel. "Er kwamen zo veel mensen met vragen of ze weer konden doneren. Mensen willen heel graag helpen." Dus werd dezelfde doneeractie-link weer gedeeld.
Nieuwe banden voor Dierenambulance dankzij donatievloedgolf
Even verderop in Leidsche Rijn staat de ambulance zonder wielen op de hefbrug. Jeroen Nout van autogarage Profile Nooteboom vindt het eveneens een bizar verhaal: "Dat zoiets gebeurt kan en mag niet." De filiaalmanager is dan ook blij met de succesvolle doneeractie. Toch willen hij en z'n collega's ook iets doen. "De banden verkopen we tegen inkoopprijs en de montagekosten nemen wij zelf voor rekening."

9000 euro

Nadat de doneerlink een dag weer online is geweest, staat de teller inmiddels bijna op 9000 euro. "Ik ben sprakeloos. En het blijft ook maar doorgaan." Het streefbedrag is namelijk al dubbel en dwars overschreden. Dat is fijn voor Hettie en haar collega's, want de Dierenambulance is deels afhankelijk van donaties.
Bij elkaar moeten er een nieuwe ruit, een nieuw navigatiesysteem, vier nieuwe banden en wegsleepkosten van het uiteindelijke bedrag af. Wat er met de rest van het geld gaat gebeuren, wordt de komende tijd uitgezocht. In elk geval gaat er gekeken worden naar betere beveiliging van de wagens. Camerabeelden van het leksteken van de banden is er bijvoorbeeld niet. "Er moet iets gebeuren, want twee keer zoiets in zo'n korte tijd... Je durft er bijna niet meer de auto neer te zetten."