Burgemeester Dijksma bezorgd over bekogelen hulpverleners met vuurwerk: 'Levensgevaarlijke trend'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Over het algemeen was het feestelijk en relatief rustig tijdens de jaarwisseling. Maar het zit burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht dwars dat er opnieuw agenten en brandweerlieden zijn bekogeld met vuurwerk. Daarnaast gingen 24 auto's in de stad in vlammen op, meer dan voorgaande jaren.
Dijksma: “De jaarwisseling is voor veel Utrechters geweest wat het zou moeten zijn: een mooi feestje. Tegelijkertijd was er een groep mensen die zich heeft misdragen en het nodig vond vuurwerk naar agenten en brandweer te gooien. Het is een trend die voor levensgevaarlijke situaties zorgt en ook omstanders raakt. Over deze trend maak ik me grote zorgen.”
De brandweer in de gemeente Utrecht is 114 keer uitgerukt en de ambulancedienst heeft 40 spoedritten uitgevoerd. De politie heeft 19 aanhoudingen verricht, meer dan de afgelopen jaren.
Ruim 250 vrijwilligers hielpen voorafgaand aan de jaarwisseling en vannacht om hun buurt zo veilig en rustig mogelijk te houden. Zij surveilleerden 's avonds en 's nachts op straat en spraken buurtbewoners aan op hun gedrag.
Burgemeester Dijksma: "Dit zijn de mensen die hun buurt en buurtgenoten als geen ander kennen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het veilig en feestelijk houden van de jaarwisseling. Ik ben hen en onze mensen van de politie, brandweer, jongerenwerk, ambulancedienst en toezicht en handhaving dankbaar voor hun inzet afgelopen nacht."
© Gemeente Utrecht