Brandweer: 272 incidenten tijdens oud en nieuw, 47 auto's in vlammen op

© Justin Egberts
Utrecht - In de nacht van oud en nieuw is de brandweer 272 keer uitgerukt voor incidenten in de provincie Utrecht. Dat is iets minder dan vorig jaar (304). In totaal gingen 47 auto's in vlammen op, tegen 49 tijdens de vorige jaarwisseling.
Het aantal aanhoudingen (19) en autobranden (24) in de gemeente Utrecht is hoger dan vorig jaar, blijkt uit een voorlopige rapportage van de politie, brandweer en de ambulancedienst.
Over het algemeen was het volgens de gemeente Utrecht feestelijk en relatief rustig. Toch werd op meerdere plekken in de stad met (zwaar) vuurwerk naar agenten gegooid.

Soorten incidenten in de provincie Utrecht:

Brand gebouw: 17
Brand personenauto: 47
Brand container: 93
Brand overig: 100
Ongevallen: 0
Reanimatie en assistentie ambulance: 7
Overige incidenten: 8

Totaal: 272

Bij één incident is er agressie of geweld tegen brandweermensen of piketfunctionarissen van Veiligheidsregio Utrecht gebruikt. Dat was in de gemeente Renswoude.

In de stad Utrecht werden agenten onder meer bestookt met vuurwerk op het Attleeplantsoen in de wijk Kanaleneiland. Daar stond een auto in brand en dit trok veel bekijks. De politie creëerde daarom een veilige situatie voor de brandweer en berger, maar kreeg een Romeinse kaars op zich afgeschoten.
Toen een agent dit oppakte, ontplofte vlak naast hem een stuk vuurwerk. Niet veel later stak nog iemand een zware vuurwerkbom af bij de politieafzetting. Ook probeerde een omstander het werk van een persfotograaf te belemmeren.
Politie in Utrecht bestookt met vuurwerk

Autobranden

In de gemeente Utrecht gingen 24 auto's in vlammen op, vooral in Overvecht en Kanaleneiland. Ook in Vijfheerenlanden was het een paar keer raak, onder meer in Leerdam en Vianen. Dit tot woede van burgemeester Sjors Fröhlich. Op X (voorheen Twitter) liet hij weten: "Aan de Wendelaar drie auto's in vlammen op en een zwaar beschadigd. En straat verder 1 auto in brand", schrijft hij. "Ben hier heel boos over. Eigenaren in tranen."
Autobrand in Overvecht.
Autobrand in Overvecht. © Michiel van Beers

Amersfoort

In Amersfoort was het gisteravond en vannacht onrustig in verschillende wijken, vooral op en rond het Euterpeplein. Politie en brandweer moesten geregeld optreden, ook toen het dak van de apotheek in brand stond, maar overslag werd voorkomen.
© MXM VISUALS
Even werd ook een winkelbrand gemeld, maar dat alarm was veroorzaakt door harde knallen. Vandalen hadden twee ‘vuurwerkbommen’ op de ruit geplakt, maar het veiligheidsglas bleef heel.
In Amersfoort zijn in totaal drie jongens aangehouden die verdacht worden van het vernielen van bushokjes met zwaar vuurwerk. Twee van hen worden ook verdacht van het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie. Beiden incidenten vonden plaats op de Noordewierweg. Twee van de verdachten zijn 14 jaar, de derde is 17.
Voor het eerst was er in de gemeente Amersfoort een verbod op het afsteken van vuurwerk. Of de inwoners zich daaraan hielden? Dat lees je in dit verslag.

Woudenberg

In Woudenberg, dat in het verleden kampte met wanordelijkheden tijdens oud en nieuw, bleef het rustig. "De samenwerking tussen inwoners, politie, boa’s en andere betrokkenen heeft geleid tot een sfeer- en succesvolle viering zonder grote incidenten", meldt de gemeente, die ook cameratoezicht inzette.
Burgemeester Magda Jansen: “Dit toont de kracht van verbinding en gemeenschapszin. Ik ben trots op het respect en de verantwoordelijkheid die onze inwoners hebben getoond. En wil mijn oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten en alle betrokkenen, in het bijzonder de organisatie van het tentfeest, die hebben bijgedragen aan het succesvol laten verlopen van deze overgang naar het nieuwe jaar.”

Schade aan nieuw kunstgrasveld

Het nieuwe kunstgrasveld aan het Jan Zwartplantsoen in Bunschoten heeft forse schade opgelopen. Er zijn diverse brandplekken aangetroffen. Het kunstgrasveld wordt vaak gebruikt door leerlingen van de Grondtoon en Groenschool en kwam er in september op hun verzoek.
© Ginopress
In Maarssen raakte een woning zwaar beschadigd door een brandende brommobiel in Valkenkamp. Aan de Torenvalk in Bunschoten sloeg een autobrand over naar een woning. In Utrecht was er brand in een bovengrondse papiercontainer, die ook een garage van een woning aan de Wim Sonneveldlaan trof.
In Veenendaal kwam het tot een evacuatie nadat er brand uitbrak op een balkon van een flat aan het Prins Willem-Alexanderpark. Over de oorzaak is nog niets te zeggen, maar meerdere woningen op de vierde verdieping van de flat werden uit voorzorg ontruimd.