Een nieuw jaar, een nieuwe weersverwachting: wordt het nog echt winter?

© Pixabay
Utrecht - Wisselvalligheid. Dat is waar we op kunnen rekenen. Het regent regelmatig en er is kans op stevige wind. Pas vanaf vrijdag wordt het wat droger en gaat de temperatuur langzaam omlaag. Moeten we ons opmaken voor echt winterweer?
Vandaag start wisselvallig met geregeld buien die over het hele land trekken. In de loop van de dag neemt vanuit het westen het aantal buien wel af en komt de zon af en toe tevoorschijn. Bij een matige zuidwestenwind wordt het zo’n 8 of 9 graden.
Morgen wordt de natste dag van de week. In de nacht naar dinsdag trekt al een regengebied van zuid naar noord over het land. In de ochtend is het mogelijk een paar uur wat droger, maar in de middag en avond volgt veel regen voor heel het land. Mogelijk valt er op grote schaal meer dan 20 of 30 millimeter.

Ongewoon warm

De wind trekt daarbij ook aan en waait stevig door uit zuidwestelijke richtingen, waarmee ook erg zachte lucht wordt aangevoerd. De maxima liggen met 12 graden zo’n 6 graden boven wat normaal is in begin januari. In de avond gaat het in de kustgebieden hard waaien en is er kans op zware windstoten.
Woensdag is het weerbeeld vriendelijker met wat minder wind en af en toe wat zon, maar er trekken wel nog steeds buien over. De temperatuur ligt wel lager met maximaal 8 tot 10 graden.

Droger

Regen staat ook voor donderdag nog op het programma, maar de dagen daarna wordt het langzaam droger. De kans op buien blijft nog wel aanwezig, maar grote hoeveelheden regen worden niet verwacht. De maximumtemperatuur gaat daarbij ook stapsgewijs omlaag van 9 of 10 graden op donderdag naar 5 of 6 graden op zaterdag.
Vanaf zondag gaat de wind waarschijnlijk naar het oosten draaien, waardoor nog wat koudere lucht onze omgeving kan bereiken. De kans op nachtvorst neemt dan ook toe, zeker in het binnenland.

Koud?

In de tweede week van januari neemt de kans op kouder weer fors toe en daarbij komt dan ook meer ruimte voor de zon. Hoe koud het precies wordt is nog zeer onzeker, maar zachte lucht weet ons land waarschijnlijk niet meer te bereiken. "Het is nog wat onzeker, maar het eind van de kerstvakantie zou zomaar een licht winters weertype in kunnen luiden", meldt Weeronline.
Voor de tweede helft van januari is de algemene tendens dat de kans op winterkou geleidelijk alweer afneemt. De kans op regen neemt daarbij weer toe en de temperatuur stijgt in de meeste berekeningen weer tot normale waarden. Weeronline: "Deze berekeningen gaan ervan uit dat de westelijke stroming met milde oceaanlucht en neerslaggebieden terugkeert. Er zijn echter ook berekeningen die de wind vanuit het koude noorden of oosten laten waaien. In dat geval blijft het winters. Wat dat betreft kunnen we op dit moment nog niet veel zinnigs zeggen over de tweede helft van januari."