Onderkoelde Bløf alsnog overleden, Universiteit Utrecht onderzoekt aangespoelde zeeschildpad

Bløf op het strand bij Zoutelande
Bløf op het strand bij Zoutelande © Diergaarde Blijdorp
Utrecht - De aangespoelde zeeschildpad Bløf, die een week geleden in het Zeeuwse Zoutelande werd aangetroffen, is niet meer. De onfortuinlijke zwemmer is op haar opvangplek in Diergaarde Blijdorp overleden. Voor onderzoek gaat het vrouwtje naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar de doodsoorzaak van het dier wordt onderzocht.
De afgelopen weken zijn er langs de Nederlandse kust zes zeeschildpadden gevonden. Vier daarvan werden aangetroffen in Zeeland, een in 's-Gravenzande (Zuid-Holland) en een in Castricum (Noord-Holland). Het overleden vrouwtje werd 17 december gevonden bij Zoutelande. De verzorgers van het dier hebben haar om die reden vernoemd naar de Zeeuwse band Bløf. Het ging om een Kemps zeeschildpad, een van de meest bedreigde zeeschildpadden ter wereld. Het dier leeft normaal gesproken in de warmere wateren van de Golf van Mexico.

In coma door koud water

Bløf was vermoedelijk in een verkeerde golfstroom terechtgekomen, vertelde Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren eerder aan Omroep Zeeland. Het koude water van de Noordzee is volgens hem levensgevaarlijk voor de Kemps zeeschildpad. "Hoe hoger ze komen, hoe meer ze in slaapstand komen." Dit komt volgens Van der Hiele door de dalende temperatuur van het zeewater. Hierdoor raken de dieren in een soort coma, lopen ze een longontsteking op en kunnen ze overlijden.
In oktober werd door vissers in het Zeeuwse Arnemuiden ook een Kemps zeeschildpad gevonden. Dat vrouwtje 'luistert' naar de naam Boeier, vernoemd naar het schip van de vissers. De andere vier aangetroffen zeeschildpadden zijn dikkopschildpadden en komen in alle oceanen voor.

Terugslag voor Bløf

Diergaarde Blijdorp is de enige plek waar de zeeschildpadden kunnen worden opgevangen. De dierentuin liet weten dat Bløf erg onderkoeld was op het moment dat ze naar Rotterdam ging. Wel kreeg de zwemmer alle zorg die ze nodig had: Bløf werd opgevangen in een speciale mariene quarantaine, waar het water langzaam wordt opgewarmd tot 25 graden Celsius. Ook is ze goed onderzocht door een dierenarts.
Volgens een woordvoerder van Blijdorp leek het met Bløf aanvankelijk goed te gaan, maar toch kreeg ze een terugslag. Met de overige vijf exotische gasten gaat het volgens de dierentuin goed. "Nu worden ze langzaam opgewarmd, maar het kan nog wel een paar weken duren voordat je kunt zien of de beestjes helemaal intact zijn."
Als alles goed gegaan was met Bløf, had ze samen met haar soortgenoot Boeier aan kunnen sterken en uitgezet kunnen worden in Florida. Zover is het helaas niet gekomen voor het vrouwtje. Als Boeier volledig opknapt zal zij volgend jaar teruggaan naar haar natuurlijke habitat in de Golf van Mexico. Ook de vier dikkopschildpadden die in Rotterdam zijn opgevangen zullen uiteindelijk bij goed herstel uitgezet worden.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk waarom er ineens veel zeeschildpadden in ons land worden aangetroffen. Mogelijk speelde storm Pia een rol, vertelde Van der Hielde eerder deze week aan de NOS.