Tranen en verliefdheid bij Hercules op dag na bekerstunt tegen Ajax

Utrecht - De Utrechtse voetbalclub Hercules schreef gisteravond geschiedenis: met 3-2 hebben de amateurs "het grote Ajax" uitgeschakeld. Na een nacht feesten kwamen ze vanmiddag samen in de kantine. Hoe is het met de spelers nu een jongensdroom is uitgekomen?
Tranen en verliefdheid bij Hercules na winst op Ajax
Terwijl de bestuurskamer van USV Hercules volstroomt met cameramannen, verslaggevers en alle grote landelijke pers, zit aan de andere kant de kantine vol met ouderen. Niet om de nieuwe helden van Hercules te verwelkomen, maar om mee te doen aan de jaarlijkse kerstbingo van de club. Of ze de wedstrijd hebben gezien? "Sorry, we moeten nog drie balletjes, dan heb ik tijd."

Onverwachte winst

Het persmoment verloopt zoals Hercules-Ajax: onverwachts en overweldigend. Er is een perstafel ingericht en de voorzitter klimt op een stoel om iedereen welkom te heten en te bepalen welke journalist als eerste met bekerheld Tim Pieters mag praten, vraagt hij: "Maar waar is Tim eigenlijk?"
Tim Pieters loopt verstrooid rond terwijl de bestuursleden hem vast proberen te houden en voor de camera's te zetten. De 'man of the match' scoorde twee keer. Met kleine ogen en een flesje water in de hand vertelt de geboren en getogen Utrechter wat de wedstrijd voor hem betekent. "Dit is tot nu toe het mooiste moment uit mijn leven. Mijn ouders zaten op de tribune te huilen."

Op de bank in IJsselstein

Middenvelder Christiaan van Hussen viert de grote overwinning met zijn hondje Rooney, vernoemd naar de Engelse voetballer, op de bank in IJsselstein. Terwijl hij zijn voetbaltas uitpakt, houdt hij zijn wedstrijdshirt in handen, met de gras- en moddervlekken er nog op. "Er waren kinderen die mijn shirtje wilden, maar ik wilde hem toch liever zelf houden." Hij denkt eraan het shirt, ongewassen, in te lijsten.
Schilder en middenvelder Christiaan van Hussen kreeg vrij na winst op Ajax
Eigenlijk moest de schilder vandaag werken. Zo'n veertig vrienden en familieleden van Van Hussen zaten in het stadion, waaronder zijn werkgever. Direct na de wedstrijd sprak hij zijn baas. "Hij gaf me meteen vrij voor vandaag, maar ik ga zo toch even langs." Even kletsen met een van zijn collega's, die groot Ajax-fan is. "Hij feliciteerde me wel met de overwinning. Maar van harte ging het niet."

'Mooiste moment'

Gisteravond stond coach Rene van der Kooij met een schorre stem op een tafel de overvolle kantine toe te spreken. Nu staat Van der Kooij er de media te woord. Glunderend vertelt de coach: "Ik sta hier een beetje bekend als de positiviteits-goeroe. Dat heb ik ook proberen mee te brengen in de kleedkamer van tevoren."
Het woordje vooraf gaf Van Hussen dat extra zetje in de wedstrijd dat hij nodig had. Voor de wedstrijd grapte hij over de wedstrijd. Het was vooral mooi meegenomen om in de Galgenwaard tegen de grootste club van Nederland te spelen, vertelt de middenvelder. "Maar toen de trainer begon te spreken, veranderde er wat. Ik begon er echt in te geloven."
Toen het eindsignaal klonk in de Galgenwaard namen de emoties het over bij de coach. "Ik kon alleen maar huilen. Ik ben nog nooit zo verliefd geweest op mijn jongens." Eén voor één knuffelde hij zijn teamleden, vertelt hij trots.
Ook bij Van Hussen kwamen de tranen los. "Ik huil niet snel, maar dit was na de geboorte van mijn kinderen het mooiste moment in mijn leven." Alle emoties en berichten voelen ook wat overweldigend, vertelt Van Hussen. "Gister stond ik in de Galgenwaard en nu zit ik weer thuis op de bank. Het geeft een beetje een leeg gevoel in mijn buik."

Driedubbel feesten

Terwijl de voorzitter van zijn stoel klimt, komt Jordi Paulina binnen lopen. "Deze jongen heeft vanochtend nog een tentamen gemaakt." Lachend geeft hij zijn teamgenoten een boks. "Om 10.00 uur moest ik op de universiteit zijn, goed ging het niet, maar ik was er wel", zegt de psychologiestudent en middenvelder.
Man of the match Pieters krijgt een hoop pers achter zich aan en niet alleen voor zijn twee treffers. Zijn huisgenoten hebben via voetbalgoksites geld op Pieters ingezet en zouden tienduizenden euro's gewonnen hebben. "We hebben zelfs de BBC gehaald."
Als de bingo bijna is afgelopen in de kantine krijgen ook de voetballers wat rust. Voor bijkomen heeft Pieters in elk geval nog geen tijd. Hij heeft eerst nog wat beters te doen. Terwijl hij wegloopt vertelt hij wat hij vanavond gaat doen: "Feesten." En zaterdagavond? "Feesten." En zondagavond? "Ja, ik denk toch ook: feesten."