Personeel Amac wil toeslag voor drukke 'kerstzondag' en dreigt met actie

© RTV Utrecht
Utrecht - Het personeel van Amac, de grootste verkoper van Apple-producten in Nederland, dreigt dit weekend met acties. Dat zou de keten slecht uitkomen aangezien het de drukste dagen van het jaar zijn.
Vooral zondag belooft het druk te worden in de winkels van Amac, onder andere in The Wall bij Leidsche Rijn. De werknemers willen dat er zondagstoeslag wordt betaald, maar de directie gaat daar niet in mee. Tot afgelopen zomer kreeg het personeel 150 procent uitbetaald voor het werken op zondagen, maar Amac schafte de regeling af.

Minimumloon

Het FNV eist nu dat de toeslag terugkeert en heeft de directie tot zaterdag de tijd gegeven. Als die niet over de brug komt, volgen er acties, zegt de vakbond. FNV is teleurgesteld in de houding van Amac. "Dit is een groeiend bedrijf met een winst van 2,3 miljoen euro, maar ondertussen verdienen de mensen in de winkels slechts het minimumloon. Onbegrijpelijk dat Amac ze nog verder uitkleedt."
Amac-directeur Ed Bindels laat weten dat hij er niet over peinst om de toeslag weer in te voeren. Zijn personeel gaat er vanaf volgend jaar gemiddeld met 30 procent op vooruit, zegt hij. "Bij deze onderhandelingen is de zondagstoeslag komen te vervallen." FNV is bovendien geen gesprekspartner voor Amac, zegt Bindels: "Wij hebben geen cao en stemmen alles af met onze ondernemingsraad."